1214 - علی قرباننژاد: از پل لولهای تا مزرعه موشکی /درسی که از دفاع مقدس آموختیم ۱۳۹۹/۰۵/۱۴
از پل لولهای تا مزرعه موشکی /درسی که از دفاع مقدس آموختیم
۱۳۹۹/۰۵/۱۴
علی قرباننژاد
یک)
برگزاری هر رزمایشی در میان نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران معمولا میزانی از غافلگیری و بهت و حیرت دشمنان را در پی دارد. دلیل این غافلگیری و حیرت آن است که معمولا در این رزمایشها نیروهای مسلح ایران برگی تازه از نبوغ را به رخ سلطه جویان دنیا میکشند.
«پیامبر اعظم 14» نام تازهترین رزمایشی است که توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برگزار شد. در جریان رزمایش پیامبر اعظم 14 تصاویری مبهوتکننده از شلیک موشکهای بالستیک از دل زمین منتشر شد. موشکهایی که ناگهان خاک را میشکافند و به سمت هدف میتازند.
سردار «امیرعلی حاجیزاده» فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران در مصاحبه با سپاه نیوز گفت «در این رزمایش برای نخستین بار در دنیا، شلیک موشکهای بالستیک از اعماق زمین توسط نیروی هوافضای سپاه انجام شد. بدون استفاده از سکوها و تجهیزات مرسوم، موشکهای مدفون شده زمین را شکافتند و اهداف از پیش تعیین شده را با دقت بالایی مورد اصابت قرار داده و منهدم کردند»
دو)
«هری کازیانیس»، کارشناس موسسه «نشنال اینترست» در یادداشتی که برای فاکس نیوز نوشت، یادآور شد: «من بارها در راستای کار تحقیقاتی که در اندیشکده نشنال اینترست میکنم در نبردهای شبیهسازی شده با ایران جنگیدهام... یکی از آنها، در سال ۲۰۱۳ بود که یک گروه از کارشناسان غیرجناحی یک نبرد آزمایشی برابر ایران را بر اساس دادههای نظامی موجود شبیهسازی کردند...»
کازیانیس در ادامه یادداشت خود سناریوی این جنگ شبیهسازی شده را اینگونه توصیف میکند: «ایران در نتیجه حملات آمریکا، ابتدا ناو هواپیمابر آمریکا را که نماد قدرت نظامی اوست هدف میگیرد... ۱۰۰ موشک به سوی ناو
«یو.اس. دیسترویر» شلیک میکند... سپر موشکی ناو دچار استیصال میشود... ناو هواپیمابر منهدم میشود و ۲۰۰۰ نیروی آمریکایی کشته میشوند... بزرگترین تلفات آمریکا بعد از حملات ۱۱سپتامبر... ایران منتظر پاسخ آمریکا نمیشود و پیشدستی کرده و به همه پایگاههای نظامی آمریکا در منطقه حمله میکند... بعد از پنج روز، مهلت برنامه تمام شد و ما نتوانستیم بقیه جنگ را ادامه دهیم... این شبیهسازیها همیشه محدودیت زمانی دارد... پیش از پایان آن با این پرسش روبهرو شدیم که حالا آمریکا باید چه کند؟ نیروهایش در منطقه در حال کشته شدناند...»
اما نکته مهمیکه این کارشناس و تحلیلگر آمریکایی به آن اشاره میکند این است که «من در طول چند سال گذشته بارها در این جنگهای شبیهسازی علیه ایران شرکت کردهام و همیشه وضع همین بوده؛ یعنی هیچ وقت تا پایان مهلت برنامه، پیروزی قاطعانه و نهایی برای آمریکا وجود نداشته....»
«دیوید اکس»، سردبیر بخش نظامی نشریه «نشنال اینترست» هم در یادداشتی که سال قبل در آغازین روزهای مهرماه منتشر شد به یک تجربه دیگر شبیهسازی جنگ با ایران در سال ۲۰۰۲ اشاره کرده بود. در میان کسانی که تجربههای شبیهسازی جنگ ایران و آمریکا را روایت کردهاند؛ آنچه دیوید اکس گفته حاوی نکته مهمی است.
دیوید اکس نوشته بود: «این روزها که تنش در خلیج فارس به شدت بالا گرفته شاید ارزشش را داشته باشد که نبرد شبیهسازی شدهای که پنتاگون در سال ۲۰۰۲ از جنگ با ایران ساخته بود نگاهی دوباره بیندازیم. در آن شبیهسازی یک تفنگدار دریایی مأمور شد که در نقش رهبر نیروهای ایرانی ظاهر شود و علیه ارتش آمریکا بجنگد. در جریان آن شبیهسازی نیروهای درهم و برهم ژنرال پل ون رایپر و تسلیحات هوایی و زمینی او بر اساس داشتههای نظامی ایران شبیهسازی شده بود... نام آن نبرد چالش هزاره ۲۰۰۲ گذاشته شده بود.»
دیوید اکس در ادامه به تشریح سناریوی آغاز درگیری نظامی میان ایران و آمریکا در خلیج فارس میپردازد و اینکه چه طور ژنرال رایپر با استفاده از قایقهای تندرو (مانند آنچه نیروی دریایی سپاه دارد)؛ موشکهای کروز و هواپیماهای قاتلی که در ارتفاع کم پرواز میکردند تنها ظرف ۱۰ دقیقه موفق میشود ناوگان دریایی آمریکا را که از نقطه بدون بازگشت عبور کرده و به سمت ایران در حرکت است منهدم کند و فاتح این جنگ شبیهسازی شود.
«نشریه نیروی دریایی آمریکا» (Navy Times) نیز به نقل از پروژه دفاع موشکی اندیشکده CSIS نوشته است ایران متنوعترین سامانه موشک بالستیک، کروز و موشکهای کوتاهبرد ضدکشتی را در منطقه در اختیار دارد. برد این موشکها از ۳۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلومتر را شامل میشود، یعنی تا ایتالیا! موشکهای دفاع ساحلی هر عاقلی را برای حمله به ایران بهتردید وا میدارد زیرا نه تنها میتواند با حملات گسترده خود یک محدوده غیرقابل عبور را تدارک ببیند، بلکه «تهدید مهمی» علیه کشتیهای جنگی و تجاری آمریکا بهویژه در خلیج فارس خواهد بود. از همه اینها مهمتر، «خلاقیت ایران در مفاهیم عملیاتی» است. «تام کاراکو» مدیر پروژه دفاع موشکی اندیشکده CSIS میگوید «قدرت ابداع ایرانیان» را دستکم نگیرید. ممکن است با پهپاد برای هدفگیری رادارهای سامانه پاتریوت استفاده کنند.
«قدرت ابداع ایرانیان» یا «خلاقیت ایران در مفاهیم عملیاتی» برگ برندهای است که کارشناسان غربی و خاصه آمریکایی به خوبی به آن پی بردهاند. اما این ویژگی که برگ برنده ایران در نبردهای نامتقارن است از کجا آمده است؟
سه)
هشت سال دفاع مقدس به تمام معنا گویای یک جنگ نامتقارن بود. در آن سوی میدان از آمریکا تا اروپا و شوروی؛ از رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی تا ژاپن بهصورت کامل پشت صدام بودند و به او تسلیحات پیشرفته میدادند. کشورهای مرتجع عربی، صدام را با دلارهای نفتی شارژ میکردند، در این سوی میدان اما ایران با تحریمهای شدید روبهرو بود و حتی سیم خاردار هم به ایران داده نمیشد. در چنین شرایطی چه اتفاقی ممکن است رخ دهد؟یا ناامیدی میداندار میشود و یا قدرت توکل و ابداع و خلاقیت به میدان میآید.
یکی از نمونههای مهم «قدرت ابداع ایرانیان» یا «خلاقیت ایران در مفاهیم عملیاتی» احداث یک پل بر روی امواج خروشان اروندرود بود. بر این اساس قبل از شروع عملیات، پیشبینی شده بود تا در نزدیک دهانه اروند رود، پلی که بتوان از روی آن، انواع تجهیزات سنگین از قبیلتانک و نفربر و دستگاهای مهندسی را عبور داد، احداث گردد. مأموریت این کار بزرگ بر عهده جهاد سازندگی قرار گرفت.
فکر بکر نیروهای مهندسی و پشتیبانی جنگ جهاد سازندگی استفاده از لولههای بزرگ بود. آنها توانستند با بکارگیری حدود 3 هزار و 400 لولۀ نفتی 56 اینچی و با یک طرح مهندسی دقیق، چنین پلی را به طول حدود 600 متر و عرض حدود 12 متر و با عمق حدود 8 متر احداث نمایند. طراح و ناظر ساخت این پل، مهندس بهروز پورشریفی مسئول مهندسی پشتیبانی جنگ جهاد سازندگی بود که در یک سانحه رانندگی در سال 1374دارفانی را وداع گفت. نصب این پل توانست منطقه فاو را از راه زمینی به خاک ایران وصل نماید و موفقیت بزرگی در مهندسی جنگ به شمار میرفت.
دفاع مقدس به ما یاد داد چگونه با امید و اتکا به خداوند متعال و ایمان به امداد او از حداقل امکانات موجود بهره بگیریم و گاه با چیزهای بسیار ساده پیشرفتهترین تجهیزات جنگی که قیمتهای نجومی دارند را از کار بیندازیم یا بیاثر کنیم.
میدانیم که اطلاعات در جنگ با ارزشتر از طلاست و آمریکا در این زمینه صاحب فن آوریهای بسیار پیچیده و دقیق است؛ از ماهوارهها تا هواپیماهای فوق پیشرفته جاسوسی نظیر آواکس. لذا در زمان جنگ پنهان نگاه داشتن تجهیزات و تسلیحات از دید این جغدهای شوم شاید کاری بعید بهنظر برسد اما نه برای ذهن با ایمان رزمندگان و جهادگران ایرانی. مزرعه موشکی یا شلیک موشک مخفی شده از دل خاک در ادامه درسهایی است که از دفاع مقدس و خونهای پاک شهیدان داریم. درسی که به ما میگوید میتوان با قدرت ایمان و توکل و خلاقیت از امکانات موجود برای زمینگیر کردن تجهیزات پیشرفته استفاده کرد.