پیشرفتهای موشکی و پهپادی انصارالله یمن حیرت بسیاری از کارشناسان را برانگیخته و باعث شده تا هیچ هدفی در عربستان از تیررس انقلابیون یمن خارج نباشد. انقلابیون یمن که تا همین چند سال گذشته، با سلاحهای ابتدایی به جنگ دشمنان خود میرفتند، حالا با دستیابی به موشکهای دقیق نقطه زن، ائتلاف سعودی را سردرگم کردهاند؛ ائتلافی را که سال 2015 و در آغاز تجاوز به یمن گفته بود، قصد دارد ظرف چند هفته کار انقلابیون یمنی را یکسره کند!
حالا هم که خبر رسیده، انقلابیون یمن با استفاده از موشک بالستیکی که هنوز از آن رونمایی نکردهاند، یک پایگاه نظامی مهم سعودیها را با دقت مورد حمله قرارداده است. این درحالی است که حدود سه روز پیش از این حمله نیز فرودگاه بینالمللی «ابها» در جنوب عربستان هدف حملات پهپادی انصارلله قرار گرفته و آشیانه جنگندههای عربستان منهدم شده بود.
خبرگزاری فارس در این باره نوشته، سخنگوی نیروهای مسلح یمن از حمله موشکی این کشور به پایگاه نظامی عربستان در جنوب غربی این کشور خبر داده است. سرتیپ «یحیی سریع» پنجشنبهشب در توئیتر با تأیید حمله موشکی به پایگاه هوایی «ملک خالد» نوشت: «به لطف و عنایت خداوند، یگان موشکی یک فروند موشک بالستیک که هنوز از آن رونمایی نشده است، به سمت «خمیس مشیط» شلیک کرد و پایگاه هوایی «ملک خالد» هدف قرار گرفت. موشک به دقت به این هدف اصابت کرده است». او در چرایی عملیات موشکی نیروهای یمن هم گفت: «هدف قراردادن این پایگاه در پاسخ به ادامه تشدید حملات هوایی و زمینی متجاوزان و تداوم محاصره کشورمان یمن بوده است». «سرتیب یحیی سریع» این را هم گفت که پدافند هوایی این کشور یک فروند پهپاد CH4 ساخت چین متعلق به ائتلاف متجاوز را ساقط کرده است.
اما ائتلاف سعودی طبق روال همیشه مدعی شده موشک بالستیک ارتش یمن را قبل از رسیدن به هدف خود در خمیس مشیط رهگیری و منهدم کرده است! این رژیم وقتی تاسیسات حیاتی نفتی آرامکو هم به دقت بالا مورد حمله قرار گرفته و نابود شد نیز ابتدا، وقوع این حمله را از اساس تکذیب کرده و گفته بود، تنها یک آتش سوزی جزئی رخ داده وآنکه مهار شده است. اما بعدها با انتشار تصاویر پالایشگاه ویران شده مجبور شد، به آن اعتراف کند.
سرقت کشتی حامل گاز
از سوی دیگر، «عصام المتوکل» سخنگوی شرکت نفت یمن، دیروز از دزدیده شدن یک کشتی حامل گاز خانگی برای مردم یمن خبر داد. المتوکل در گفتوگو با خبرگزاری رسمی یمن (سبأ) در این خصوص گفت ائتلاف سعودی این کشتی را که پنج هزار و یک تن گاز خانگی با خود داشته، دزدیده است و بدین ترتیب تعداد کشتیهای توقیف شده به ۱۳ کشتی حامل فراوردههای نفتی افزایش پیدا کرده است. سخنگوی شرکت نفت یمن در ادامه با انتقاد از جامعه بینالملل و سازمان ملل متحددر قبال این اقدام ائتلاف سعودی، تأکید کرد که یکی از مهمترین عواملی که ائتلاف سعودی به رهبری آمریکا را به توقیف کشتیهای نفتی تشویق کرده و علیرغم داشتن مجوز ورود از سازمان ملل، مانع ورود این کشتیها به بندر الحدیده (غرب یمن) شده، سکوت جامعه بینالملل و خود سازمان ملل متحد است. عصام المتوکل همچنین تأکید کرد، این اقدامات خودسرانه دلیلی روشن و صریح بر آن است که آمریکا تمام تلاش خود را میکند تا مردم یمن را خفه کند و رنج آنها را دو چندان کند. سخنگوی رسمی شرکت نفت یمن در ادامه اظهاراتش ائتلاف سعودی و در رأس این ائتلاف آمریکا و سازمان ملل را که در محاصره یمن سهیم هستند، مسئول تمام رنج مردم یمن و بد شدن اوضاع این کشور در روزهای آینده دانست.
بنابر اعلام پیشین شرکت نفت یمن، نیروهای متجاوز، در سال ۲۰۲۰ میلادی، ۷۲ محموله سوخت این کشور را مورد حمله قراردادند و آن را به زور توقیف کردند آن هم در حالی که تمام این محمولهها مجوز بازرسی بینالمللی دریافت کرده بودند. این اقدامات ائتلاف سعودی باعث شد که طی سال گذشته میلادی، تنها مقادیر ناچیزی از فرآوردههای نفتی وارد یمن شود و ۱۰ میلیارد دلار به اقتصاد این کشور خسارت وارد شود.
دولت «جو بایدن» در آمریکا مدعی شده قصد دارد حمایت آمریکا از عملیات ائتلاف عربی به فرماندهی عربستان در یمن را متوقف و تصمیم دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا در تروریستی خواندن گروه انصارالله را لغو کند. انصارالله یمن هم گفته منتظر اقدامات عملی از سوی دولت آمریکا برای تحقق بخشیدن به این وعده است. با این حال کارشناسان سیاسی به تحلیل پیامدهای پایان جنگ سعودی و شکست عربستان در این جنگ پرداختهاند.
در این راستا، «حمزه الحسن» معارض عربستانی و عضو هیئت رهبری جنبش «خلاص» در صفحه توئیتر خود به تأثیرات پایان جنگ یمن بر منطقه و عربستان پرداخت. به گفته او با پایان جنگ یمن رخدادها به سرعت پیش خواهد آمد و اختلافات سیاسی خود را نشان خواهد داد و شرایط کلی یمن نیز تغییر خواهد کرد. حمزه الحسن نوشت: «تجاوز دولت سعودی به یمن همچون زلزلهای در منطقه بود و تغییرات زیادی را موجب شد و از این رو پایان این جنگ، تأثیرات بزرگتری در پی خواهد داشت و این تأثیر را در چندین موضوع خواهیم دید که اولین تأثیر آن ممکن است در تیره شدن روابط میان ریاض و ابوظبی خود را نشان دهد.»
طبق گزارش فارس، او همچنین پیشبینی کرد که با پایان جنگ یمن باید شاهد کاهش روابط عربستان و امارات با مصر بود و ممکن است قاهره بتواند خود را از سیطره ریاض نجات دهد که این مسئله موجب تضعیف سعودیها در منطقه میشود. این معارض عربستانی افزود: «شکست سعودی در یمن موجب نزدیکی بیشتر ریاض و تلآویو میشود و در حالی که موقعیت دو رژیم تضعیف شده، نقش ایران و ترکیه افزایش مییابد و بعید نیست که با این شکست، دولت سعودی از نقشآفرینی در منطقه بازمانده و درگیر مسائل داخلی خود شود.»
«حمزه الحسن» در ادامه از دولت منصورهادی با عنوان «دولت هتلها» یاد کرد، از این رو که منصورهادی و وزرای وی در طول سالهای گذشته در هتلهای ریاض مستقر هستند. به نوشته وی دولت مستعفی یمن هیچ کارایی برای ریاض جز بهانهای برای طولانی کردن جنگ ندارد و با پایان جنگ باید عمر این دولت را نیز تمام شده حساب کرد. او همچنین نوشت که پایان جنگ موجب نابودی حزب اخوانی «التجمع الیمنی للاصلاح» خواهد شد. چرا که هم شمال را از دست داده و هم جنوب در کنترل شبهنظامیان شورای انتقالی جنوب (همسو با امارات) قرار دارد. از این رو آینده سیاسی برای خود باقی نگذاشته است. او در انتها، پایان جنگ یمن را دارای تأثیرات مثبت برای مخالفان دولت سعودی دانست و نوشت که پایان جنگ، فرصت عمل بیشتری به مخالفان خواهد داد و از شدت اقدامات امنیتی خواهد کاست. به عقیده وی اقدامات سرکوبگرانه آلسعود در سالهای گذشته بیشتر به بهانه شرایط جنگی رخ میداد.
از سوی دیگر، فعالان شبکههای مجازی در عربستان از روز پنجشنبه خواستار سرنگونی رژیم سعودی شده و هشتگ معروف «الشعب یرید اسقاط النظام السعودی» را ترند کردند. کاربران با ذکر موارد نقض حقوق بشر و ظلم و فساد حاکمان سعودی، از مشکلات وخیم اقتصادی و افزایش سالیانه کسری بودجه و رکود و بیکاری انتقاد کردند. آنها همچنین در توئیتهای خود نوشتند که دولت سعودی با اقداماتش در داخل و خارج مرزها، موجب بدنامی عربستان در چشم مردم جهان شده است. یک کاربر با درج هشتگ «الشعب یرید اسقاط النظام السعودی» نوشته است: «تنها کشور در کره زمین که شهروندانش نمیتوانند زمینی را مالک شوند، تنها کشوری که شهروندان باید به حاکم اجاره بدهند تا در کنار او در داخل مرزها بتوانند زندگی کنند. تنها کشوری که فرد با بدهی خانهاش میمیرد و ورثهاش باید بدهی را بپردازد».