مجله آمریکایی «نشنالاینترست» به ضرورت اجرای تعمیرات گسترده بر روی ناو هواپیمابر «ترومن» و از رده خارج شدن این ناو توسط یمنیها اذعان کرد. پیش از این صرفاً گفته شده بود، این ناو غولپیکر آسیب دیده است.
مقاومت یمن، بهویژه از زمان تسلطش بر صنعا در سال ۲۰۱۴، با عبور از یک مسیر سخت و پیچیده نظامی و سیاسی، موفق شد نهتنها به عنوان یک نیروی مسلح محلی، بلکه به مثابه قدرت حاکمه واقعی یمن تثبیت شود؛ چنانکه حتی آمریکا که، تا همین چندی پیش، این گروه را در فهرست تروریستی خود قرار داده بود (۲۰۲۱ میلادی)، ناگزیر شد در جریان بحران دریای سرخ و بهویژه پس از ناکامی نظامی در مهار حملات دریایی یمن، و از ترس سرنگون شدن اف-35هایش! وارد مذاکرات غیرمستقیم و سپس رسمی با مقاومت این کشور شود. از دید تحلیلگران بینالمللی، این چرخش نشانگر آن است که انصارالله با کنترل پایدار بر نهادهای مهم دولتی، افزایش توان دفاعی بومیشده، پیگیری استراتژی جنگی کارآمد و داشتن پایگاه اجتماعی گسترده، اکنون به عنوان بازیگری قدرتمند، مشروع و حتی اجتنابناپذیر در آینده سیاسی یمن، منطقه و جهان پذیرفتهشده و نمیتوان آن را یک «گروه شورشی یا نیابتی» تلقی کرد و از دید رسمی نادیده گرفت.
آنطور که «مهر» نوشته است، مجله آمریکایی «نشنالاینترست» آمریکا هم گزارش داده است که ناو هواپیمابر «هری ترومن» در آینده نزدیک به هیچ مأموریتی فرستاده نخواهد شد. روند سوختگیری مجدد و تعمیر گسترده این ناو که چندین سال به طول میانجامد آغاز خواهد شد. ترومن که برای مقابله با یمنیها اعزام شده بود با آسیبهای زیادی روبهرو بوده و به سمت مرحله تعمیرات گسترده حرکت میکند. لازم به ذکر است که این ناو یکی از اهداف اصلی عملیاتهای نیروهای مسلح یمن بوده است. پیشتر نیز تارنمای آمریکایی «استارزاند استرایپس»، متخصص در زمینه مسائل نظامی، از حجم بالای خسارتهای وارده به ناو هواپیمابر ترومن در نتیجه حملات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن در دریای سرخ پرده برداشته و اعلام کرده بود، تَرَکهایی روی بال راست این ناو غولپیکر دیده شده است.
شلیک موشک از یمن به سمت اراضی اشغالی
خبر دیگر آنکه منابع صهیونیست از رصد شلیک موشک از یمن به سمت فلسطین اشغالی خبر دادند. به گزارش ایسنا، رسانههای عبری نوشتند: «یک موشک از یمن به سمت مرکز اسرائیل و بخش دشتی داخلی شلیک شد.» این خبر در شرایطی مخابره میشود که نیروهای ارتش یمن در آخرین عملیات خود فرودگاه بنگوریون در مرکز اراضی اشغالی را هدف قرار دادند. گفتنی است، تشدید عملیات نظامی یمن
منجر به تعلیق تعداد زیادی از خطوط هوائی بینالمللی در واکنش به هشدارهای مکرر یمن و تشدید عملیات نظامی علیه اهدافی در فلسطین اشغالی شده است.
پس از ضرب شست روز جمعه جوانان فلسطینی به نظامیان صهیونیست در «جبالیا»، که به هلاکت دستکم 5 نظامی صهیونیست از جمله یک افسر و همینطور جراحت شمار بیشتری منجر شد، دعوا بین صهیونیستها دوباره اوج گرفته است. برخی رسانههای عبری نوشتهاند، «غزه تبدیل به گورستان سربازان ما شده است.»
روز جمعه بود که خبر رسید، جوانان مسلح فلسطینی ضمن یک «کمین موفق»، توانستهاند، شمار زیادی از نظامیان صهیونیست را به هلاکت رسانده یا زخمیکنند. همانروز سازمان سانسور این رژیم، اجازه انتشار خبر مرگ 5 نظامی صهیونیست از جمله یک افسر را صادر کرد. انتشار تصاویر رفتوآمد پیدرپی بالگردها به محل عملیات برای جابهجایی اجساد و زخمیها، برخی منابع عبری را به این نتیجه رساند که، شمار تلفات و مجروحان، بسیار بیشتر از این عددهاست. بعد از این عملیات بود که سیل حملات علیه نتانیاهو و ارتش این رژیم آغاز شد. منتقدان میگویند، ارتش و نخستوزیر مدعی بودند توانستهاند حماس را از پا درآورند!
اینجا گورستان سربازان اسرائیلی است
ساعاتی از انتشار این خبر نگذشته بود که اعلام شد، جوانان مسلح فلسطینی با تغییر روش مبارزاتی خود، دستکم 4 عملیات نظامی موفق علیه نظامیان صهیونیست در غزه انجام دادهاند. با اینکه شمار تلفات و مجروحین 3 عملیات بعدی هرگز رسانهای نشد اما کانال ۱۲ عبری اعلام کرد: «شهر جبالیا بدون هیچ دستاورد میدانیِ قابل توجهی به گورستانی برای سربازان ما تبدیل شده است.»
همزمان رئیس سابق عملیات در ارتش رژیم صهیونیستی نیز تأکید کرد که نتانیاهو، «ارتش را در غزه در دام انداخته است.» به گزارش ایسنا، «یسرائیل زیو» طی مقالهای در سایت کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی نوشت: «جبالیا به گورستان سربازان اسرائیلی تبدیل شده بدون اینکه یک دستاورد میدانی جدی به دست آید. ارتش همان عملیات را در همان مکان و با همان روش و بدون هیچ فایدهای انجام میدهد... بنیامین نتانیاهو، ارتش را در غزه در دام میاندازد. واقعیت جدید این است که طولانیترین جنگ در تاریخ ما شروع به انباشت مجموعهای از شکستها کرده است. در سایه شکستها همچنان پافشاری بر ادامه جنگ وجود دارد. سردرگمی در غزه نشاندهنده نبود یک طرح سیاسی است و ارتش را در یک چرخه معیوب گرفتار میکند... از ارتش به صورت نامناسب برای پر کردن خلاء سیاسی ناشی از نبود یک استراتژی خروج استفاده میشود... اسرائیل در بازگرداندن اسرا، سرنگون کردن حماس و اجرای طرح کوچاندن در غزه شکست خورده است. تصویر بازدارندگی اسرائیل در حال از بین رفتن است و ارتش چهار غیرنظامی را در ازای یک نیرو میکشد. ما همهچیز را از دست میدهیم چه نظامی، چه سیاسی و چه بینالمللی.»
«زیو» این را هم نوشت که «اسرائیل به یکبار منطقهای تبدیل شده که ثبات منطقه را تهدید میکند. تصویر موفقیت حماس در پایداری در جنگ مورد ستایش قرار گرفته است. برای پایان دادن به این فاجعه تنها یک تصمیم را باید اجرا کرد و آن توقف فوری جنگ است.»
ابوعبیده: صهیونیستها را در هم میکوبیم
در واکنش به این تحولات، «ابو عبیده»، سخنگوی گردانهای القسام هشدار داد نیروهای اشغالگر مکانی را که متان «زنگوکر»، زندانی صهیونیست، در آن نگهداری میشود، محاصره کردهاند. او اضافه کرد محل نگهداری اسیر اسرائیلی محاصره شده و ما مسئول کشته شدن او نخواهیم بود... ما به صراحت تأکید میکنیم که دشمن قادر به بازگرداندن زنگوکر به صورت زنده نخواهد بود... اگر زندانی زنگوکر در جریان تلاش برای آزادی او کشته شود، ارتش اشغالگر مسئول خواهد بود...
لودریان: اسرائیل منفور شده است
از سوی دیگر «ژان ایو لودریان» وزیرخارجه سابق فرانسه و نماینده رئیسجمهور آن در لبنان در مصاحبه با رادیو «فرانس اینتر» گفت: «ما از مرزهای پذیرش عبور کردهایم. استفاده از سلاحهای انسانی و سلاحهای قحطی به عنوان ابزارهای جنگ بسیار فاجعهبار است. در حال حاضر، بنیامین نتانیاهو، پس از دو ماه محاصره تنها اجازه میدهد مقدار محدودی کمکهای انسانی از طریق مؤسسه انسانی غزه که مورد حمایت آمریکا و اسرائیل است، وارد غزه شود... نتانیاهو، با سیاستهای خود، اسرائیل را در آستانه سقوط قرار میدهد... اسرائیل امروز منفور شده است...»
فریدمن: جنگ غزه شیره جان جامعه اسرائیل را کشیده است
تحلیلگر ارشد آمریکایی پس از سفر به سرزمینهای اشغالی هشدار داد که با فرسایشی شدن جنگ، افکار عمومی در اسرائیل بهسرعت در حال چرخش علیه ادامه جنگ غزه است و صدای اعتراض بالا گرفته است. فروپاشی مشروعیت سیاسی در اسرائیل با بحرانهای اجتماعی مثل خودکشی و فروپاشی خانوادهها ترکیب شده و نتانیاهو مورد اعتراضات گسترده قرار دارد.
توماس فریدمن در روزنامه نیویورک تایمز نوشت: هفته گذشته را در اسرائیل سپری کردم. در نگاه نخست، شاید بهنظر برسد که تغییری رخ نداده و جنگ فرسایشی همچنان ادامه دارد. اما برای نخستین بار از ۷ اکتبر، طیفی رو به گسترش، از چپ تا میانه و حتی برخی راستها به این باور رسیدهاند که ادامه جنگ، فاجعهای اخلاقی، دیپلماتیک و راهبردی است.
ایهود اولمرت، نخستوزیر پیشین، در مقالهای تند در روزنامه هاآرتص، با صراحتی کمسابقه، از دولت نتانیاهو و ائتلاف حاکمش انتقاد کرد و نوشت: «دولت اسرائیل در حال پیشبردن جنگی بیهدف، بیبرنامه و عاری از هرگونه چشمانداز پیروزی است. آنچه در غزه رخ میدهد، جنگی ویرانگر است؛ کشتاری کور، بیحدومرز و جنایتآمیز علیه غیرنظامیان. بله، اسرائیل در حال ارتکاب جنایات جنگی است.»
آمیت هالوی، عضو حزب لیکود به رهبری نتانیاهو، با وجود حمایتش از جنگ، اجرای آن را فاجعهبار توصیف کرده است. او به روزنامه یدیعوت آحارونوت گفت: «این جنگ، یک فریب است؛ دروغی درباره دستاوردهایی که هرگز محقق نشدند. اسرائیل ۲۰ ماه است با طرحهایی شکستخورده، درگیر جنگی بیسرانجام شده و نتوانسته حماس را نابود کند.»
در جناح چپ نیز صدای اعتراض بلند شده است. یائیر گولان، رهبر ائتلاف لیبرال «دموکراتها» و از چهرههای نظامی در گفتوگو با رادیو اسرائیل هشدار داد: «اگر مانند یک کشور عاقل رفتار نکنیم، اسرائیل در مسیر تبدیل شدن به کشوری مطرود نظیر آفریقای جنوبی دوران آپارتاید قرار خواهد گرفت. یک کشور عاقل با غیرنظامیان نمیجنگد، نوزادان را برای تفریح نمیکشد و اخراج جمعیتها را هدف خود قرار نمیدهد.» این اظهارنظر جنجالی بهویژه بخش مربوط به «کشتن نوزادان برای سرگرمی»، واکنشهای تندی برانگیخت.
اگرچه شاید یائیر گولان میتوانست در انتخاب واژگان دقت بیشتری به خرج دهد تا بهانهای برای حمله درست نکند، اما واقعیت را نمیتوان انکار کرد: تقریباً هیچ خبرنگار خارجی مستقلی تاکنون اجازه نیافته بهصورت میدانی و بدون نظارت ارتش اسرائیل از غزه گزارش تهیه کند. اما این وضعیت تا ابد ادامه نخواهد داشت. روزی که جنگ پایان یابد و خبرنگاران و عکاسان آزادانه در غزه رفتوآمد کنند، ابعاد کامل مرگ، ویرانی و آنچه در این ماهها روی داده، نمایان خواهد شد و آن روز، برای اسرائیل و جامعه یهود، بهشدت سنگین، تلخ و بحرانی خواهد بود.
یائیر گولان تلخ اما واقعبینانه هشدار داد: «زمان توقف است. وقتی در گودال افتادهای، باید بیلزدن را متوقف کنی.» اما نتانیاهو بر کندن اصرار دارد. متحدان او تهدید کردهاند که در صورت توقف جنگ، دولت را ساقط خواهند کرد.
افزایش شمار قربانیان غیرنظامی در غزه، اگرچه عاملی مهم، اما اصلیترین دلیل تغییر تدریجی افکار عمومی اسرائیل علیه ادامه جنگ نیست. واقعیت تلختر این است که جنگ، شیره جان جامعه اسرائیل را کشیده و آن را به مرز فرسودگی رسانده است. آموس هارل، تحلیلگر ارشد هاآرتص مینویسد: «نشانههای بحران همهجا دیده میشود از افزایش خودکشیها گرفته تا فروپاشی خانوادهها و کسبوکارهایی که یکییکی از پا درمیآیند.» با این حال، دولت چشم بر این نشانههای هشدارآمیز میبندد و همچنان با وعدههایی پوچ از «پیروزی»، به انکارمی پردازد.
هربار که تلاش میکردم برای اسرائیلیها توضیح دهم که نتانیاهو در آستانه ارتکاب یک خطای تاریخی است؛ پاسخها یکدست بود: «فکر میکنی ترامپ میتواند ما را نجات بدهد؟» و همین، بهتنهائی گویای پایان یک دموکراسی است. تماشای شباهتهای هولناک میان شیوههایی که ترامپ و نتانیاهو برای تضعیف نهادهای دموکراتیک بهکار میبرند، چیزی جز هشدار نیست. تنها پرسشی که باقی مانده، این است: کدامیک زودتر، ماشه یک بحران تمامعیار قانون اساسی را خواهد کشید؟