6500 - عراقچی: آژانس در مذاکرات نقشی جز راستیآزمایی نخواهد داشت ۱۴۰۴/۰۲/۱۰
عراقچی:
آژانس در مذاکرات نقشی جز راستیآزمایی نخواهد داشت
۱۴۰۴/۰۲/۱۰
وزیر امور خارجه گفت: آژانس نهایتا نقش راستیآزمایی را در برنامه هستهای ایران خواهد داشت و فعلا نقشی برای آژانس در توافق و مذاکرات وجود ندارد.
سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه روز چهارشنبه دهم اردیبهشتماه در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران درباره سه کشور اروپایی عضو برجام و اظهارات غیرسازنده اخیر وزیر خارجه فرانسه درباره برنامه هستهای ایران، گفت: همین اظهارات غیرسازنده بوده که الان باعث کاهش نقش سه کشور اروپایی در مذاکرات شده و امیدواریم این مسیر را تصحیح کنند.
دور بعدی مذاکرات در رم
وی همچنین گفت: به اعتقاد من سه کشور اروپایی به خاطر سیاستهای غلطی که اتخاذ کردند، در حال حاضر نقششان کمرنگتر شده، ما البته مایل به این قضیه نیستیم. عراقچی افزود: به همین دلیل آمادگی داریم دور بعدی مذاکرات را با آنها در رم برگزار کنیم. چهار دور تا الان برگزار شده است. علاقهمند هستیم این موضوع در یک فهم بینالمللی و با درک جهانی نسبت به آن حل و فصل شود. به مذاکرات خود با اروپاییها ادامه میدهیم.
وزیر خارجه گفت که مذاکرات اصلی در حال حاضر با آمریکاییهاست.
به گزارش فارس، وی همچنین عنوان کرد: هر مذاکرهای براساس اختلافات صورت میگیرد، اگر اختلافی وجود نداشته باشد که احتیاج به مذاکره نیست. هدف مذاکره حل و فصل اختلافات و رسیدن به یک تفاهم مشترک است که ما داریم تلاش میکنیم. رئیس دستگاه دیپلماسی اعلام کرد که دور بعدی مذاکرات انشاءالله در رم خواهد بود و افزود: آخرین اطلاعی که میزبان یعنی عمان به ما داده، در رم است و ما روز جمعه یک جلسه هم با سه کشور اروپایی خواهیم داشت.
خطوط قرمز ما کاملا روشن است و به آمریکا اعلام شده
رئیس دستگاه دیپلماسی درباره خطوط قرمز ایران در مذاکرات با آمریکا اظهار داشت: خط قرمزهای ما کاملا روشن است و به طرف آمریکایی هم اعلام شده است.
وی درباره محل مذاکرات گفت: میزبان مذاکرات عمان است و به دلایل بعضا فنی و لجستیکی یک بار تصمیم گرفته شد که در رم باشد، این بار هم دوباره تصمیم گرفتند در رم باشد. از نظر ما محل مذاکره خیلی بحث اساسی نیست که درباره آن وقت تلف کرده و یا توجه زیادی کنیم. مهم محتوای مذاکرات است.
عراقچی ادامه داد: واسطه مذاکرات، عمان است و در هر محلی واسطه مدنظرش باشد، حالا مگر اینکه بعضی جاهای خاص، ولی به طور عمده در مورد این مسئله وارد حاشیه نمیشویم.
وزیر خارجه درباره اینکه تا چند ماه قرار است مذاکرات ادامه یابد بیان کرد: زمانبندی مشخصی را تعیین نکردیم، ولی طبیعی است که ما اصلا مایل به مذاکرات فرسایشی و دنبال وقت تلف کردن نیستیم. احساس ما این است که طرف مقابل نیز چنین انگیزهای را دارد.
عراقچی درباره اظهارات گروسی مدیرکل آژانس درباره مذاکرات و اینکه مذاکرات باید زیرنظر آژانس باشد، بیان کرد: این تعبیر درستی نیست. هر توافقی شود علیالقاعده راستیآزمایی مربوط به مسائل هستهای، وظیفهای است که به عهده آژانس است. اگر توافقی در آینده صورت بگیرد، آژانس نقش مهمی را خواهد داشت. درباره این نقش هم باید مذاکره شود. مذاکره یک توافقی خواهد داشت و یک راستیآزمایی که در آنجا آژانس نقش خواهد داشت. وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهارات گروسی گفت: آژانس نهایتا نقش راستیآزمایی را در برنامه هستهای ایران خواهد داشت و فعلا نقشی برای آژانس در توافق و مذاکرات وجود ندارد، اگر توافقی حاصل شد، قسمت راستیآزمایی مسائل هستهای بر عهده آژانس خواهد بود و آن هم براساس توافقی است که صورت میدهیم.
همه مسائل را رصد میکنیم
وزیر امور خارجه همچنین درباره تحریمهای آمریکا در میانه مذاکرات، بیان کرد: مسلماً پیام منفی خواهد داشت، اینکه در جریان مذاکرات طرفهای مقابل اقدامات تحریکآمیزی را انجام بدهند، میتواند جدیت آنها را زیر سؤال ببرد.
عراقچی یادآور شد: البته در جریان هستیم که دیدگاههای مختلفی هم در آمریکا هست و اختلافاتی وجود دارد و لابیهای مختلف آنجا کار میکند و همه مسائل را رصد میکنیم و راجع به اینها تصمیم میگیریم. وی همچنین گفت که پولهای بلوکه شده بخشی از تحریمی است که باید برداشته شود.
مشورتها با روسیه و چین
رئیس دستگاه دیپلماسی درباره مشورتهای ایران با روسیه و چین در جریان مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا نیز گفت: روسیه و چین طرفهایی هستند که ما همواره با آنها در موضوع هستهای مشورت داشتیم. آنها در مذاکرات گذشته نقش مهمی را ایفا کردند و از نظر ما نقش سازندهای بود و این نقش الان هم میتواند وجود داشته باشد. وی ادامه داد: ما با اینها مشورت کردیم و به مشورتها ادامه میدهیم، بسته به ادامه مسیری که در مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا خواهیم داشت، این مشورتها شکل جدیتری به خود میگیرد.
عراقچی همتای الجزایری را از روند گفتوگوها با آمریکا مطلع کرد
عراقچی همچنین عصر سهشنبه نهم اردیبهشتماه در تماس تلفنی با احمد عطاف وزیر امور خارجه الجزایر درخصوص روابط دوجانبه و تحولات منطقهای و بینالمللی گفتوگو و تبادلنظر کرد. وزیر امور خارجه ایران در این گفتوگوی تلفنی با اشاره به تشدید جنایات رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی فلسطین در غزه و کرانه باختری و نیز تعرضات مستمر آن علیه لبنان، خواستار افزایش همکاری و هماهنگی بین کشورهای اسلامی برای توقف کشتار و نسلکشی مردم بیدفاع فلسطین و جلوگیری از تحقق توطئه کوچاندن اجباری فلسطینیان از سرزمین مادری خود شد.
وزیر امور خارجه الجزایر نیز با ابراز نگرانی شدید از ادامه ناامنسازی منطقه توسط رژیم اسرائیل و محکوم کردن کشتار مردم بیگناه در فلسطین اشغالی، ضرورت اقدام مؤثر از سوی کشورهای اسلامی و جامعه جهانی را خاطرنشان کرد.درخصوص همکاریهای دو کشور در عرصههای بینالمللی نیز عطاف بر اهمیت تقویت همکاریهای دو کشور در مجامع بینالمللی و در سطح سازمان همکاریهای اسلامی برای حمایت از حقوق مردم فلسطین تاکید کرد.
وزیر امور خارجه ایران همتای الجزایری را از آخرین تحولات مربوط به گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا مطلع کرد. عراقچی همچنین از موضع اصولی الجزایر در مورد موضوع هستهای ایران در جریان نشست اخیر شورای امنیت سازمان ملل قدردانی کرد.
وزیر امور خارجه الجزایر همچنین با ابراز تاسف از حادثه انفجار در بندر شهید رجایی، به خانوادههای جانباختگان و مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران تسلیت گفت.
بقایی: روز ملی خلیج فارس فرصتی برای بازخوانی تاریخ مشترک مردمان منطقه است
سخنگوی وزارت امور خارجه همزمان با روز ملی خلیج فارس، این روز را فرصتی برای بازخوانی تاریخ مشترک مردمان منطقه خواند.
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه روز چهارشنبه دهم اردیبهشتماه و همزمان با روز ملی خلیج فارس در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: روز ملی خلیج فارس، پاسداشت تاریخی است که بر تارک هویت ایران و حافظه منطقه نقش بسته و نمادی از همزیستی، تعامل و تمدنسازی در گستره تاریخ است. وی افزود: روز ملی خلیج فارس فرصتی است برای بازخوانی تاریخ مشترک مردمان منطقه، تأمل در عناصر هویت بخش منطقهای، و تأکید بر ضرورت ترویج بیش از پیش همگرایی و حسن همجواری میان ملتهای منطقه برای نیل به امنیت درونزا و توسعه پایدار همه کشورها در غرب آسیا.
دهم اردیبهشت روز فتح هرمز که از سال 1384 با عنوان روز خلیج فارس گرامی داشته میشود، روزی است که یادآور ازخودگذشتگیهای ملت سرافراز ایران و فرار اشغالگران متجاوز پرتغالی بعد از ۱۱۷ سال تسلط جابرانه بر سواحل جنوبی کشور (۲۱ آوریل ۱۶۲۲ میلادی) در پی رشادتهای ارتش ایران در عهد صفویه به فرماندهی امام قلیخان میباشد. شاه عباس صفوی در این روز در سال ۱۶۲۱ میلادی توانست هرمز را از چنگ پرتغالیها درآورد، تا همیشه به خاطر این اقدامش از او به نیکی یاد شود.