به وب سایت مجمع هم اندیشی توسعه استان زنجان خوش آمدید
 
منوی اصلی
آب و هوا
وضعیت آب و هوای زنجان
آمار بازدیدها
بازدید امروز: 2,544
بازدید دیروز: 13,043
بازدید هفته: 15,587
بازدید ماه: 123,068
بازدید کل: 25,989,778
افراد آنلاین: 24
اوقات شرعی

اوقات شرعی به وقت زنجان

اذان صبح:
طلوع خورشید:
اذان ظهر:
غروب خورشید:
اذان مغرب:
تقویم و تاریخ
یکشنبه ، ۱٤ اردیبهشت ۱٤۰٤
Sunday , 4 May 2025
الأحد ، ۶ ذو القعدة ۱٤٤۶
اردیبهشت 1404
جپچسدیش
54321
1211109876
19181716151413
26252423222120
3130292827
آخرین اخبار
1348 - راهبرد آینده‌نگری (پرسش و پاسخ) ۱۴۰۴/۰۲/۱۲

راهبرد آینده‌نگری

(پرسش و پاسخ)

‫آینده‌نگری راهبردی؛ دستیار جهان متغیر امروز - ایسنا‬‎
 
پرسش:از منظر آموزه‌های وحیانی راهبرد آینده‌نگری چه تاثیری بر رفتار فردی و اجتماعی انسان‌ می‌گذارد و شاخص‌های رفتاری انسان آینده‌نگر چگونه خواهد بود؟
پاسخ:مفهوم آینده‌نگری
آینده‌نگری یعنی استفاده صحیح از قدرت‌ تعقل و عادت کردن به تفکر. البته منظور تفکر و تعقل جهت‌دار است به همان معنایی که در حدیث شریف پیامبراکرم(ص) آمده است. حضرت می‌فرماید: انسان هرگاه اراده کرد کاری را انجام دهد، باید تدبر کند یعنی از ظاهر فراتر رود، و سرانجام کارها را بنگرد و محاسبه کند. همچنین لوازم و آثار هر سخن و عملی را بسنجد. هرگاه پس از دقت و تفکر لازم، آن عمل را خوب یافت، انجام دهد، و هرگاه آن را خوب نیافت(بدی‌ها و شر آن غلبه داشت) آن را ترک کند.(الکافی، ج 8، ص 150) البته در زمینه آینده‌نگری نباید تنها به قدرت تفکر و تعقل خویش بسنده کرد، بلکه باید در این راه از تجربه، تفکر و مشورت دیگران بهره گیریم. به تعبیر دیگر بایستی با عبرت گرفتن از سرنوشت گذشتگان و به دور از تعصب‌ها و عادت‌های فردی و اجتماعی کارهای مورد نظر را بررسی کنیم و با انتخاب روش درست، در آن مسیر گام برداریم.
آینده‌نگری مخصوص انسان‌ است
وقتی به محیط اطراف خود نگاه می‌کنیم و در ساختار آفرینش موجودات جهان تعمق می‌کنیم، چهار نوع موجود متفاوت می‌بینیم: 1- گروهی بدون رشد و حرکت (جمادات) 2- گروهی دیگر دارای رشد و حرکت هستند، لکن حرکت مکانی به معنای جابه‌جا شدن در آنها دیده نمی‌شود (گیاهان) 3- گروه سوم دارای رشد و حرکت هستند، ولی از قدرت تفکر محرومند(حیوانات) 4- در گروه چهارم رشد و حرکت دیده می‌شود، ولی یک امتیاز مهم نسبت به بقیه گروه‌ها دارند و آن برخورداری از قدرت تفکر است. از میان این چهار گروه مخلوقات خدای متعال تنها انسان است که با برخورداری از قدرت تفکر و تعقل می‌تواند آینده‌نگری داشته باشد. 
شهید مطهری(ره) در تبیین این مطلب می‌فرماید: «برخی از موجودات هیچ‌گونه نقشی در ساختن آینده خویش ندارند. (جمادات) برخی دیگر نقشی در ساختن آینده خویش دارند، ولی این نقش نه آگاهانه است، نه آزادانه، بلکه طبیعت و نیروی درونی، آنها را به‌طور نا‌آگاهانه برای صیانت و بقای آنها در آینده استخدام کرده است (نباتات). 
برخی دیگر نقش بیشتری دارند، این نقش آگاهانه است، هرچند آزادانه نیست، یعنی با نوعی آگاهی از خود و محیط خود تحت تاثیر جاذبه یک سلسله میل‌ها و... در راه صیانت خود برای آینده می‌کوشند (حیوانات). ولی انسان نقشی فعال‌تر و موثرتر و گسترده‌تر در ساختن آینده خویش دارد. یعنی نقش انسان هم ‌‌آگاهانه است و هم آزادانه (مقدمه‌ای بر جهان‌بینی اسلامی، شهید مطهری(ره)، ج ‌4، (انسان در قرآن)، ص 32) 
بنابراین چون نقش انسان به طور ویژه آگاهانه و آزادانه است، از این جهت او در برابر تصمیم‌ها و اعمال خویش مسئول است و باید آثار اعمال خویش را پذیرا بوده و پاسخگوی آنها باشد. در این میان انسان مومن احساس وظیفه بیشتری می‌کند، چون او جهان را محل آزمایش و تکامل خویش می‌بیند. او وظیفه دارد به آینده خود، فرزندان و خانواده و جامعه‌اش در زندگی دنیایی و نیز آینده اخروی توجه داشته باشد.
آینده‌نگری در احادیث
1- امام باقر(ع) فرمود: به پیامبر خدا(ص) عرض شد: دوراندیشی چیست؟ حضرت فرمود: مشورت کردن با صاحب‌نظران و پیروی کردن از نظر آنان.(میزان‌الحکمه، محمد ری‌شهری(ره)، ج 3، ح 3712)
2- امام حسن مجتبی(ع) در پاسخ به پدر بزرگوارش که پرسید: «دوراندیشی و آینده‌نگری چیست؟ فرمود: آینده‌نگری این است که منتظر رسیدن فرصت خود باشی، چون فرصت دست داد، بشتابی.(همان، ح 3711)
3- از امام علی(ع) روایت شده که فرمود: دوراندیشی، نگهداری تجربه است.(همان، 3717)
4- امام علی(ع) منتهای دوراندیشی را فرمانبری خدا می‌داند، بنابراین در حدیثی می‌فرماید: دوراندیشی همان فرمان بردن از خدا و نافرمانی کردن نفس می‌باشد.(همان، ح 3719)
بنابراین عناصر مهمی در دوراندیشی دخالت دارند که از آن جمله می‌توان به مواردی مانند: تفکر و تعقل، مشورت با صاحب‌نظران، استفاده از فرصت‌ها و احتیاط در کارها تا حدی که انسان را از مرز شجاعت خارج نکند.

شاخص‌های آینده‌نگری از دیدگاه امام علی(ع)
1- اعقل الناس انظرهم فی العواقب؛ خردمندترین مردم، دوراندیش‌ترین (عاقبت‌اندیش‌ترین) آنها است. (میزان الحکمه، ج8، ح13504)
2- الحزم کیاسهًْ؛ دوراندیشی زیرکی است.(همان، ج3، ح3688)
3- امام علی(ع): دوراندیش کسی است که فریبندگی دنیا، او را از کار برای آخرتش بازندارد.(همان، ح3722)
4- امام علی(ع): دوراندیش کسی است که دوست خوب برگزیند، زیرا آدمی به دوست خود سنجیده می‌شود.(همان، ح3723)
5- امام علی(ع) فرمود: دوراندیش و آینده‌نگر،‌ خودرأی نیست.(همان، ح3724)
6- امام علی(ع) فرمود: دوراندیش کسی است که آزار نرساند.(همان، ح3732)
7- امام علی(ع) فرمود: دوراندیش کسی است که با روزگار خود مدارا کند.(همان، ح3734)
8- امام علی(ع) فرمود: دوراندیش کسی است که از اسراف و تبذیر دوری کند.(همان، ح3736)
9- امام علی(ع) فرمود: دوراندیش‌ترین شما پارساترین شما است.(همان، ح3743)
10- امام علی(ع) فرمود: دوراندیش‌ترین مردم کسی است که به وعده خود عمل کند، و کار امروزش را به فردا نیفکند.(همان، ح3747)
نتایج حاصله بحث
1- آینده‌نگری از ویژگی‌های ذاتی انسان است. آنچه مهم به نظر می‌رسد این است که یک انسان خردمند اهل ایمان، این ویژگی را تقویت می‌کند و به صورت یک عادت یا اخلاق همیشگی در زندگی خویش درمی‌آورد.
2- آینده‌نگری دارای جنبه‌های فراوانی است و در یک تقسیم‌بندی کلی می‌توان گفت «آینده‌نگری در امور دنیوی و اخروی، لازم و ضروری است. البته باید توجه داشت که در بینش اسلامی، این دو در طول یکدیگرند و هیچ‌گونه تعارضی با هم ندارند.
3- نتیجه آینده‌نگری این است که انسان کمتر دچار لغزش می‌شود و در مسائل فردی و اجتماعی غافلگیر نشود. پس آینده‌نگری یکی از عوامل پیروزی اجتماعی به‌شمار می‌رود. امام علی(ع) می‌فرماید: پیروزی به وسیله دوراندیشی و آینده‌نگری حاصل می‌شود.(نهج‌البلاغه- حکمت48) امام علی(ع) همچنین آینده‌نگری و دوراندیشی را یک فن می‌داند. براساس این دیدگاه آینده‌نگری و دوراندیشی به تمرین نیاز دارد. این حالت به‌سادگی به دست نمی‌آیند، چون یک فن است و برای یادگیری یک فن، انسان باید به تجربه دیگران احترام بگذارد. سپس با تفکر و نوآوری به تمرین بپردازد تا خود نیز بتواند این فن را اجرا کند. امام علی(ع)‌فرمود:‌ دوراندیشی یک فن است و ثمره دوراندیشی و آینده‌نگری، سالم ماندن (از آسیب‌ها) است.(میزان الحکمه، محمدی‌ری‌شهری(ره)، ج3، ح3689) همچنین فرمود: هرگاه در کرده‌هایت بیندیشی، در هرکاری، نیک‌فرجام شوی.(همان، ح3701) و در سخن دیگر آن حضرت فرمود: پیش از کار بیندیش تا به سبب کاری که می‌کنی، سرزنش نشوی.(همان، ح3702) بنابراین نتیجه دوراندیشی و آینده‌نگری عبارت است از: سلامت از آسیب‌ها، پایان خوش کارها، پیروزی‌ در صحنه‌های گوناگون زندگی، مورد احترام دیگران قرار گرفتن و دور بودن از سرزنش دیگران.
آفت آینده‌نگری
1- از بین بردن فرصت‌ها و کارها: امام علی(ع) می‌فرماید: آفهًْ الحزم فوت الامر» آفت دوراندیشی و آینده‌نگری از بین بردن کارها و فرصت‌ها است.(غررالحکم، ح3961)
2- پیروی از احساسات: غلبه احساسات بر عقلانیت نور عقل را کمرنگ می‌کند و همین امر موجب عدم تشخیص صحیح کارها و ناتوانی از آینده‌نگری است.
3- بی‌توجهی به تجربه‌های افراد و جوامع دیگر: عدم بررسی عوامل شکست و پیروزی ملت‌ها و حکومت‌ها آینده‌نگری را مختل می‌کند.
آثار آینده‌نگری در رفتار انسان
انسان دوراندیش و آینده‌نگر این اوصاف و ویژگی‌ها در رفتار او نمایان می‌گردد: 1- اهل تفکر است 2- اهل دقت و نظر است 3- اهل مشورت است 4- اهل استفاده از تجارب دیگران است 5- اهل احتیاط است تا جایی که به شجاعت او زیان وارد نشود 6- اهل مدارا با مردم است 7- اهل سرعت در انجام کار است ولی عجله نمی‌کند 8- اهل تواضع است 9-  اهل عدالت و میانه‌روی است 10- اهل تقوا است 11- اهل وفا و انجام تعهدات است 12- اهل عمل است.