خبرِ ، اسلام ستیزان ضد بشر و جنایتکار و ....
۱۴۰۴/۰۴/۰۳
معاریو: ایران در جنگ نهتنها تضعیف نشد بلکه قویتر بیرون آمد
یازدهمین روز جنگ ایران با رژیم صهیونیستی، قبل از فرارسیدن آتشبس ادعایی، با شدیدترین ضربات موشکی کشورمان به دشمن همراه بود.
رسانههای صهیونیست خبر دادند که در پی برخورد موشکهای ایران به بئرالسبع دستکم ۸ نفر (در برخی گزارشها 8 نفر) کشته و حداقل ۳۰ نفر زخمی شدند. رادیو اسرائیل گفت: ویرانی گسترده در شعاع صدها متر، و آسیب به دهها ساختمان و مغازه در بئرالسبع در اطراف محل انفجار موشکها اتفاق افتاده است.
سازمان بهداشت اسرائیل بعدازظهر سهشنبه در اطلاعیهای اعلام کرد ۳۲۳۸ نفر به دنبال عملیاتهای موشکی ایران مجروح و به بیمارستانها منتقل شدند که حال ۲۳ نفر وخیم گزارش شده است.
برخی رسانههای صهیونیستی یادآوری کردند: نتانیاهو در ۱۸ ژوئن گفته بود «هدف عملیات در ایران از بین بردن تهدید موشکهای بالستیک است». اما این موشکها امروز (سه شنبه) مجدد به اسرائیل اصابت کرد.
اسموتریچ وزیر دارایی رژیم صهیونیستی هم گفت: شکی نیست صبح امروز طعم تلخی داشت
خبرنگار ضدایرانی بیبیسی اذعان کرد: به جرأت میتوانم بگویم در 11 روزی که ما اینجا بودیم حملات امروز صبح ایران بیسابقه بود. اگر به چشمهای من نگاه کنی دیشب ۱۰ بار از خواب پریدم از بس که آژیر زدند که باید به پناهگاه برویم. ایران با قدرت از این جنگ خارج شد، حملات امروز ایران بیسابقه بود.
یوم سامیا، ژنرال نیروهای ذخیره ارتش رژیم صهیونیستی تصریح کرد: این ایران است که کنترل اوضاع را به دست گرفت و زمان آتشبس را تعیین کرد.
منوشه امیر مدیر رادیو اسرائیل در اینباره عنوان کرد: حملات موشکی امروز صبح ایران یک زخم شدیدی بر پیکر اسرائیل بود؛ اسرائیل باید آتشبس را پیشنهاد میداد.
سرتیپ ناجی ملاعب، تحلیلگر نظامی و استراتژیک الجزیره هم گفت: «در گذشته عملیاتها به صورت ترکیبی انجام میشد؛ مثلاً با مشارکت پهپادها، موشکهای کروز و موشکهای هایپرسونیک اما حالا، ایران تنها یک موشک شلیک میکند که طی ۷ دقیقه به هدف میرسد، بدون آنکه توسط رادارها شناسایی شود؛ این مسئله برای اسرائیل بهشدت نگرانکننده است».
صندوق پرداخت خسارات رژیم صهیونیستی خسارات وارد آمده به اسرائیل در طول جنگ با ایران را حدود پنج میلیارد شکِل یعنی ۲ برابر خسارات جنگ علیه غزه تخمین زد و این در حالی است که خسارات بسیاری از کارخانههای آسیبدیده هنوز ارزیابی نشدهاند.
روزنامه یدیعوت آحارونوت نیز گزارش داد: یک بررسی تحقیقاتی نشان میدهد، مشکلات بیخوابی و کمخوابی ناشی از اضطراب و استرس در میان ساکنان اسرائیل در پی جنگ با ایران بهشدت افزایش یافته است. تمام جامعه صهیونیستی طی ماههای گذشته دچار بحرانهای روانی متعددی شده است. یکی از برجستهترین این بحرانها، مشکل ناتوانی در خوابیدن مانند گذشته است. مشکلی که از هفتم اکتبر همراه ما بود، حالا در جریان جنگ با ایران به بحرانی جدیتر بدل شده است. چگونه میتوان زیر آتش حملات، با هشدارهای شبانه، شلیک موشکها و اضطراب دائمی، خواب راحتی داشت؟
مجری شبکه سیانان هم گفته است: آنچه که سرنوشت روابط منطقهای و بینالمللی پس از جنگ را تعیین میکند، این است که ایرانیان با حمله به اسرائیل به جهان نشان دادند چه کسانی هستند.
روزنامه معاریو در تحلیلی نوشت: ایران از این جنگ، قدرتمند خارج شد. ایران با وجود حملات و فشارهای اخیر، نهتنها تضعیف نشد، بلکه قویتر از قبل از این جنگ بیرون آمد.
پیدا و پنهان درخواست آتشبس پس از ضرب شست شاهکار ایران
بررسی میدانی تحولات جنگ نشان میدهد که آمریکا و اسرائیل پس از شکست در نقشه اولیه (عملیات غافلگیرانه و فلجکننده) و دریافت ضربات سهمگین از ایران، به شکل تاکتیکی خواستار آتشبس شدهاند.
بدیهی است آتشبسی که اشراری مانند نتانیاهو و ترامپ طرف آن باشند، سست و شکننده و نامعتبر است. ترامپ طرف جنگ است و نمیتواند بانی آتشبس باشد. او طرف دعواست و نه میانجی. او و نتانیاهو، درباره بیثباتی در تعهد، رسوای عالم هستند. سر سوزنی نباید از احتمال تکرار شرارت دشمن غفلت کرد. صهیونیستها به هیچ تعهد آتشبسی پایبند نبودهاند.
با این حال، دعوت به آتشبس، پس از دریافت ضربات دردناک و حیثیتی از ایران، قابلتوجه است. ایران از ساعت بیست دوشنبه تا شش بامداد سهشنبه (در کمتر از 10 ساعت)، دو ضربه حیثیتی دردناک به دشمن زد.
اینکه ترامپ بلافاصله پس از حمله موشکی ایران به پایگاه بزرگ آمریکا در قطر، دعوت به آتشبس میکند و جرئت اقدام متقابل به خود نمیدهد، و ساعتی بعد نتانیاهو را پای آتشبس میآورد، حاوی نکات قابل تأملی است. آمریکا در هشتاد سال پس از جنگ جهانی، هرگز در برابر تهدید نظامی- چه رسد به ضربت درناک- عقبنشینی نکرده و مورد ایران، استثناء است.
آنها در جنگ جهانی دوم، با بمباران بندر پرل هاربر از سوی ژاپن مواجه شدند و پا به جنگ گذاشتند و جنگ را با بمباران اتمی ژاپن به پایان بردند. پس از آن کسی جرئت نکرده بود حتی نگاه چپ به پایگاههای آمریکا بکند. 63 سال قبل (۱۹۶۲ میلادی)، در پی استقرار موشکهای بالستیک شوروی در خاک کوبا، آمریکا و شوروی تا مرز آمادهباش برای جنگ هستهای پیش رفتند، اما تهدید آمریکا، شوروی را وادار به عقبنشینی کرد.
تنها ایران است که شرارت نظامی و تروریستی آمریکا در سالهای 1398 و 1404 را با در هم کوبیدن دو پایگاه بزرگ پنتاگون در العدید قطر و عینالاسد عراق پاسخ داده و از ژنرالهای و افسران آمریکا زهر چشم گرفته است. البته بزرگترین پایگاه آمریکا در منطقه، خود رژیم صهیونیستی است و به همین علت هم آمریکا سامانه پدافندی فوقمدرن و محدود خود به نام تاد را در اسرائیل مستقر کرد و حال آن که اغلب پایگاههای دیگرش، فاقد این سامانه هستند.
با این حال، ایران سامانه تاد را در کنار سهلایه پدافندی رژیم صهیونیستی تبدیل به آبکش کرد؛ و مناطق مختلف در شمال و جنوب و مرکز سرزمینهای اشغالی را زیر ضرب موشکهای سجیل و فتاح و خیبرشکن گرفت؛ از جمله چند پایگاههای نظامی، مجاورت ساختمانهای وزارت جنگ و کشور، مقر موساد و امان (اطلاعات نظامی ارتش)، ساختمان بورس، پالایشگاه و نیروگاه حیفا، نیروگاه برق اشدود، صدها بلوک ساختمانی، مرکز تحقیقاتی علمی بزرگ وایزمن تلآویو و...
این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران، هنوز از موشکها و تسلیحات جدیدتر خود رونمایی نکرده است. آمریکا و اسرائیل، زمانی مجبور به دعوت به آتشبس شدند که قدرتنمایی ایران، زیرساخت محاسبات آنها را منهدم کرده بود. این واقعیت در گزارشهای مستند محافل اسرائیلی و آمریکایی کاملاً مشهود است. آنچه در ادامه میخوانید، تحلیلهای منتشره از سوی منابع صهیونیستی و آمریکایی در سه چهار روز منتهی به درخواست آتشبس است و توضیح میدهد که چرا ترامپ و نتانیاهو با غلط درآمدن محاسبه، سراغ سناریوی دولبه آتشبس رفتند:
- شبکه ۱۱ اسرائیل: ایران میخواهد با ادامه حملات متقابل اسرائیل را وارد یک جنگ فرسایشی کند.
- شبکه ۱۲ عبری: اسرائیل به این نتیجه رسیده که ایران در روزهای اخیر سیاست خود را به جنگ فرسایشی تغییر داده است. مقامات اسرائیلی میگویند جنگ با ایران دارد بیش از تصور اولیه آنها طول میکشد.
- شبکه ۱۲ اسرائیل: معلوم نیست که راهبرد اسرائیل برای خروج از ورطه جنگ با ایران چیست؟
- روزنامه هاآرتص: اگر جنگ شهرها ادامه یابد، روزبهروز اسرائیلیهای بیشتری شروع به پرسیدن این سؤال خواهند کرد که آیا زندگی در کشوری که دائماً زیر موشکباران است، ارزشش را دارد؟ اسرائیل باید از جنگ فرسایشیِ تمامعیار و ویرانگر با ایران اجتناب کند. باید راهحلی پیدا کرد. خطرناکترین سناریوی ممکن برای اسرائیل، جنگ فرسایشی است.
- یدیعوت آحارونوت: برآورد اولیه ارتش اسرائیل این بود که عملیات در ایران بعد از ۲ هفته با موفقیت به پایان میرسد. اما در حال حاضر، زمان پایان جنگ برای ارتش مبهم است.
- روزنامه اسرائیلهیوم: گزارشها مبنی بر کاهش موشکهای پدافندی، حکایت از وجود چالشهای فزایندهای برای اسرائیل دارد. «جنگ طولانی» با دکترین امنیتی در تضاد است و ممکن است به ضرر ما تمام شود.
- روزنامه معاریو: لایههای پدافندی اسرائیل، آشکارا فرو پاشیده و اوضاع در آینده وخیمتر میشود.
- یدیعوت آحارونوت به نقل از افسر اسرائیلی: مکانهایی که موشکهای ایرانی اصابت کرده، شبیه میدان جنگ هستند. ویرانیهایی که در خیابانهای تلآویو دیدیم، وحشتناک و دیوانهکننده است.
- یوسی ملمن، تحلیلگر صهیونیست: سرخوشی ما زیاد دوام نیاورد. آیا اصلاً لازم بود وارد جنگ شویم، آن هم در برابر ایرانیها؟ به آمادگی آنها برای فداکاری اشاره کردم، همانطور که در ۸ سال جنگ فرسایشی با صدام نشان دادند.
- گزارشگر BBC: در تلآویو با هرکس صحبت میکنم، آثار ناامیدی و استیصال را میبینم. شگفتیهای ایران در راه است و مهمات ضد هوائی اسرائیل رو به اتمام. پدافند، خسته و مستهلک شده. اسرائیل انتظار نداشت حملات ایران اینقدر گسترده باشد.
- خبرنگار سیانان: ترس، هرجومرج و اضطراب، خیابانهای تلآویو را پر کرده. خیابانها مملو از آوار است. موشکهای جدید ایران بسیار دقیق عمل کردند و قادر به مانور پیچیده هستند.
- مک گرگور، سرهنگ بازنشسته ارتش آمریکا: وضعیت اسرائیل، بسیار وخیم است؛ یکسوم تلآویو یا به طور کامل تخریب شده یا آسیب جدی دیده است. اسرائیل در وضعیتی شکننده قرار دارد و تنها چند روز دیگر میتواند مقاومت کند.
- دنیل دیویس، سرهنگ بازنشسته ارتش آمریکا: وقت آن رسیده که نیروهای خود را از سوریه و عراق خارج کنیم. به موشکهای ایران که بدون هیچ مشکلی گنبدآهنین را سوراخ میکنند، نگاه کنید؛ اکثر نیروهای ما حتی دفاع موشکی کمتری دارند.
- سناتور کریس مورفی با انتقاد شدید از حملات دولت ترامپ به ایران و زیر سؤال بردن اهداف آن: ترامپ نه تأسیسات کلیدی فردو را نابود کرد و نه اورانیوم غنیشده ایران را از بین برد، بلکه با برهم زدن توافق دیپلماتیک و نزدیکتر کردن تهران به مسکو، تنها امنیت نیروهای آمریکایی در منطقه را به خطر انداخت.
آنچه گفته شد، روایت شکست راهبردی اسرائیل و آمریکا تا امروز جنگ است. اما آتشبس ادعایی، سستتر از آن است که به عنوان پایان یا حتی توقف جنگ تلقی شود. بنابراین باید با آماده زدن ضربات دردناکتر به بزرگترین پایگاه آمریکا یعنی رژیم صهیونیستی بود.
عقبگرد تحریمی ترامپ پس از قدرتنمایی ایران
قدرتنمایی ایران در حمله به پایگاه آمریکایی العدید در قطر، موجب عقبنشینی ترامپ از تحریمهای نفتی شد!
ترامپ دیروز در شبکه ایکس نوشت: «چین اکنون میتواند به خرید نفت از ایران ادامه دهد. امیدوارم که آنها مقدار زیادی نفت از آمریکا نیز خریداری کنند. این افتخار بزرگی برای من بود که این اتفاق را رقم بزنم».
این عقبگرد در حالی است که ترامپ تمام چهار ماه گذشته تقلا کرد تا با وضع تحریمهای چندلایه، صادرات نفت ایران را متوقف کند و حتی به صفر برساند. اما نتوانست از عهده صادرات نفت ایران برآید. معنای دیگر توئیت ترامپ این است که او از سوی چین به خاطر ایجاد تنش با ایران و احتمال انسداد تنگه هرمز و نوسان صادرات و قیمت نفت، تحت فشار بوده است. ایران دوشنبه شب با هدف گرفتن پایگاه نظامی آمریکا در قطر نشان داد آماده اعمال محدودیت برای کشتیها و نفتکشهای مرتبط با آمریکا و اسرائیل در تنگه هرمز هم هست.
در همین حال، محمد هورامی تحلیلگر شبکه روداو عراق درباره اهمیت حمله ایران گفت: پس از جنگ جهانی دوم، پایگاه رسمی آمریکا تنها ۲بار مورد حمله قرار گرفته، هر دوبار از طرف ایران بوده است یعنی هیچ کشوری بجز ایران به طور رسمی به آمریکا پاسخ نظامی نداده است. پایگاه هوائی العدید که به نام فرودگاه ابونخله نیز شناخته میشود، بزرگترین پایگاه نظامی ایالاتمتحده در منطقه غرب آسیا است و ایران با حمله به این پایگاه دو هدف مشخص داشت: اول نشان داد بر سر امنیت خود با کسی تعارف ندارد حتی اگر کشور دوستی مثل قطر باشد دوم اینکه بزرگترین پایگاه آمریکا را زد.
خبرگزاری رویترز هم به نقل از شرکت کشتیرانی هاپاگ لوید: ما همچنان از تنگه هرمز استفاده میکنیم، اما اوضاع همچنان بیثبات است.
در همین حال، سناتور کریس مورفی طی مصاحبهای با شبکه خبری سیانان، ضمن انتقاد شدید از حمله دولت ترامپ به ایران و زیر سؤال بردن اهداف آن، گفت: او نه تأسیسات کلیدی فردو را نابود نکرد و نه اورانیوم غنیشده ایران را از بین برد، بلکه با برهم زدن توافق دیپلماتیک و نزدیکتر کردن تهران به مسکو، تنها امنیت نیروهای آمریکایی در منطقه را به خطر انداخت.
حمدین صباحی نامزد پیشین ریاستجمهوری مصر هم گفته است: اقدام ایران نه حمله به قطر بلکه حق مشروع برای تنبیه متجاوز آمریکایی بود. اگر ادعا میشود «از العدید به ایران حمله نشده بود پس ایران هم نباید به العدید حمله میکرد» باید جواب داد مگر از فردو به آمریکا و اسرائیل حمله شده بود که آن را هدف قرار دادند؟! نباید زیاد به گفتههای ترامپ اعتماد کرد زیرا وی را فردی بسیار دروغگو میدانم...
المیادین در یادداشتی تحلیلی نوشت: در حالیکه اقتصاد رژیم صهیونیستی با سقوط شِکِل، فرار سرمایهها و رکود سنگین دستوپنجه نرم میکند، ایران با تکیه بر اقتصاد مقاومتی توانسته ثبات خود را حفظ کند.
پایگاه خبری المیادین روز دوشنبه در یادداشتی به قلم زیاد ناصرالدین با عنوان «اقتصاد در خط آتش؛ زخمی عمیقتر از حملات نظامی» به بررسی بحران اقتصادی عمیق رژیم صهیونیستی در مقابل پایداری ساختار اقتصادی جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.
شِکِل 3 درصد از ارزش خود را از دست داد
شتاب در تبدیل سرمایهها به ارز خارجی و طلا در این یادداشت آمده است: ارز اسرائیل، شِکِل، تنها در مدت کوتاهی
۳ درصد از ارزش خود را از دست داده و این کاهش همزمان با فرار گسترده سرمایهها به سمت ارزهای خارجی و طلا همراه شده است؛ بهگونهای که بازارها خود را برای یک دوره طولانی از بیثباتی آماده میکنند.
در گزارشی که از سوی مؤسسه مطالعات مالی بینالمللی در ژوئن ۲۰۲۵ منتشر شده، کارشناس اقتصادی مارک اشتاین تأکید کرده است که افت ارزش شِکِل و تمایل فزاینده سرمایهگذاران به خرید طلا و ارز خارجی، نشانهای قوی از انتظار بازار برای دورهای طولانی از بحران و عدم اطمینان است.
گردشگری و صنعت هوایی: فلج کامل
المیادین افزود: پس از تعلیق پروازها و بسته شدن آسمانها، بخش گردشگری و هواپیمایی اسرائیل دچار فروپاشی شد. بیش از ۷۰درصد این بخش دچار زیان شده و عملاً تعطیل شده است. اکنون، بیش از ۶ میلیون شهرکنشین در داخل سرزمین اشغالی به گروگان جغرافیا درآمدهاند؛ اقتصادی که به عنوان «بزرگترین اقتصاد تفریحی خاورمیانه» شناخته میشد، دیگر قادر به تأمین ابتدائیترین نیازهای جابهجایی جمعیت خود نیست.
بر اساس گزارش اتاق گردشگری اسرائیل در ژوئن ۲۰۲۵، شرکتهای هواپیمایی و گردشگری نزدیک به ۷۵درصد از درآمد خود را از دست دادهاند و بیش از ۸۰درصد پروازها لغو شدهاند.
به اعتقاد نویسنده، این بحران صرفاً موقتی نیست، بلکه تأثیرات بلندمدتی بر اعتبار گردشگری اسرائیل و صنعت هتلداری خواهد داشت، بهویژه در شرایطی که بسیاری از کارکنان این حوزه به دنبال ترک آن هستند.
سرمایهگذاریهای معلق و رکود فناورانه
به نوشته المیادین، اقتصاد اسرائیل در حال تجربه یک رکود بیسابقه در ورود سرمایههای خارجی است. تعداد زیادی از پروژههای استارتآپی، بهویژه در حوزه فناوری – که روزگاری نماد افتخار اقتصادی رژیم بود – به تعویق افتادهاند. با کاهش اعتماد سرمایهگذاران جهانی، شرکتها در حال انتقال فعالیتهای خود به مناطق باثباتتر هستند.
بر اساس دادههای بانک مرکزی اسرائیل در سهماهه دوم سال ۲۰۲۵، سرمایهگذاری مستقیم خارجی در بخش فناوری نسبت به فصل قبل، ۴۰درصد کاهش یافته است.
ایران و اقتصاد صمود (مقاومتی)
به نوشته المیادین، در سوی دیگر این معادله، ایران قرار دارد. کشوری با جمعیتی بالغ بر ۹۰ میلیون نفر که نزدیک به ۴۵ سال است تحت سختترین تحریمها و محاصره اقتصادی قرار دارد.
المیادین در ادامه تاکید کرد: این تحریمها منجر به انزوای مالی کامل، ممنوعیت در انتقال پول و توسعه زیرساختهای خارجی، هدف قرار گرفتن پالایشگاهها و تأسیسات صنعتی و بحران سوخت و افزایش قیمت مواد غذایی و کندی تولید خواهد شد.
نویسنده افزود؛ اما بهرغم این فشارها، اقتصاد ایران فرو نپاشیده است. چون بر پایه رفاه ظاهری یا کمکهای خارجی بنا نشده، بلکه بر مبنای مدل «ترمیمی» و متکی به توان داخلی شکل گرفته است. ایرانیها برخلاف برخی ملتها، به فرار از وطن خود روی نیاوردهاند، بلکه بر خاک و هویت خویش پای فشردهاند. این در حالیست که به اعتقاد نویسنده، هویتی که رژیم اشغالگر سالها در جهان تبلیغ کرده، در نخستین بحران واقعی به لرزه افتاده است.
وی تصریح کرد که اقتصاد ایران بر «انعطافپذیری درونی» استوار است و همین امر آن را در برابر فشارهای خارجی مقاوم ساخته است.
دو الگو، یک تضاد عمیق
در پایان یادداشت، المیادین مینویسد: این یک نبرد میان دو مدل اقتصادی است: از یکسو، اقتصادی که با حمایت قدرتهای بزرگ جهان شکل گرفته اما فاقد ریشه، هویت یا پایداری واقعی است؛ و از سوی دیگر، اقتصادی که تحت محاصره، حمله و محدودیتهای دائمی بوده اما ریشهدار، مقاوم و متکی به مردم خویش است.
نویسنده یادآور میشود که پیروزی در چنین نبردی نه با اعداد و ارقام بودجه و فناوری تعیین میشود، بلکه با میزان انسجام اجتماعی و توان ایستادگی در دوران بحرانها. آنکه بتواند در طوفان بایستد، پیروز نهائی است؛ چرا که مقاومت واقعی، نیرویی است شکستناپذیر.
نیویورک تایمز: برنامه هستهای ایرانیها با هویت ملیشان درهم تنیده و با بمباران از بین نمیرود
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی اظهار داشت: با وجود آسیبهایی که در نتیجه حمله آمریکا و اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران وارد شده، برنامه هستهای ایران پابرجا میماند.
این روزنامه آمریکایی افزود: بمبها به تنهائی نمیتوانند دانشی را از بین ببرند که ایرانیها در طی چند دهه و از سال ۱۹۵۷ اندوختهاند.
فارین پالیسی: جنگ ترامپ با ایران میتواندبه شکست راهبردی آمریکا منجر شود
نشریه آمریکایی فارین پالیسی نیز در گزارشی با بررسی ابعاد اقدام نظامی ترامپ بر علیه ایران نوشت: اگر دولت ترامپ بدون راهبرد دقیق، دامنه اهداف نظامیاش را گسترش دهد، ممکن است این جنگ به شکستی راهبردی برای آمریکا منجر شود.
این نشریه آمریکایی اظهار داشت: اشتباه خطرناکتر این است که واشنگتن بخواهد با ابزارهای محدود، اهدافی گستردهتر همچون تغییر حکومت در تهران را دنبال کند. آمریکا نباید خود را درگیر آینده سیاسی ایران کند، بهویژه زمانیکه هیچ اپوزیسیون قدرتمند و سازمانیافتهای برای جایگزینی حکومت فعلی وجود ندارد.
در ادامه این گزارش آمده است: تهران ممکن است برخلاف محاسبات غرب، واکنش تند و غیرقابل پیشبینی نشان دهد. حملات آمریکا ممکن است انگیزه ایران برای حرکت بهسمت ایجاد قدرت بازدارندگی هستهای را افزایش دهد.
مورفی: ترامپ نه فردو، نه غنیسازی را نابود کرد فقط آمریکا را به خطر انداخت
سناتور دموکرات ایالت کنتیکت کریس مورفی در مصاحبه با شبکه سیانان که بخشهایی از آن منتشر شده، تجاوز نظامی دولت این کشور به ایران در همراهی با اسرائیل را زیر سؤال برد و با بیان این که «مردم آمریکا جنگ بیشتری در خاورمیانه نمیخواهند»، گفت که به دنبال پاسخگو کردن ترامپ بهخاطر حملات غیرقانونیاش به ایران است.
او در اظهارات خود گفت که هنوز ارزیابی خسارات به تاسیسات هستهای ایران بعد از حملات آمریکا انجام نشده و قرار است فردا عصر در نشستی محرمانه در سنا گزارشی در این خصوص ارائه شود که او ابراز امیدواری کرد به برخی سؤالات پاسخ دهد اما گفت که اطلاعاتی که تاکنون وجود دارد نشان میدهد که «ما نتوانستیم ضربه مهلک به برنامه هستهای آنها (ایران) بزنیم و ممکن است هنوز تا نیم تُن اورانیوم غنیشده تا سطح شصت درصد داشته باشند که نزدیک به چیزی است که برای یک سلاح هستهای نیاز است».
این سناتور آمریکایی افزود «ممکن است که ما فقط به فردو آسیب زده باشیم، ممکن است آن را نابود نکرده باشیم. بنابراین مسئله این است که اگر برنامه هستهای آنها اساساً هنوز دستنخورده باقی مانده و حالا که میدانند تنها راه بقای رژیم، سرعت بخشیدن به دستیابی به آن تسلیحات است، این وضعیت را برای آمریکا بدتر میکند نه بهتر».
وی در ادامه مدعی شد: «بنابراین، ما هنوز تمام حقایق مربوط به میزان تأثیرگذاری این حمله را در اختیار نداریم، اما مطمئناً محاسبات رژیم ایران را تغییر خواهد داد».
تحلیلگران و مقامات رژیم صهیونیستی به شکست در مقابل ایران و حملات سنگین علیه این رژیم اعتراف کردند.
در دوازدهمین روز از حمله ایران به رژیم غاصب صهیونیستی، تحلیلگران و مقامات رژیم صهیونیستی، شکست در مقابل ایران را اذعان کردند.
نماینده صهیونیست: ایران همچنان پابرجاست
و میتواند ما را هدف قرار دهد
«عمیت هالیوی» نماینده پارلمان رژیم صهیونیستی اذعان کرد: باید گفت نظام ایران همچنان پابرجاست. این کشور همچنان موشکهای زیادی در اختیار دارد و میتواند ما را هدف قرار دهد.
شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی نیز گزارش داده بود: برآوردهای صورت گرفته در اسرائیل حاکی از آن است که ایران هنوز از سلاحهای دوربرد و خطرناک خود استفاده نکرده است؛ موشکهای سنگین که بیش از یک تُن مواد منفجره دارند و موشکهای کروز که ردیابی و رهگیری آنها دشوار است.
ژنرال صهیونیست: ایران زمان آتشبس را تعیین کرد
همچنین «یوم سامیا» ژنرال نیروهای ذخیره ارتش رژیم صهیونیستی گزارش داد: این ایران بود که کنترل اوضاع را به دست گرفت و زمان آتشبس را تعیین کرد.
وی اضافه کرد: ما تنها چند سال آرامش برای خود خریدیم آن هم به قیمت گزاف و درد و رنج برای نسلهای بعدی.
تحلیلگر عربزبان: هدف از جنگ تحمیلی
تسلیم کردن ایران بود که حاصل نشد
«خلیل نصرالله» تحلیلگر امور منطقه تاکید کرد: ایرانیها تاکید داشتند که آخرین حملات را آنها انجام دهند. شش موج حمله موشکی در جنگی که به آنها تحمیل شد صورت گرفت.
وی اضافه کرد: قرار بود از طریق این جنگ تحمیلی، ایران را تسلیم کنند اما این هدف حاصل نشد.
نصرالله تصریح کرد: این جنگ طولانی به پایان رسید اما نبرد همچنان ادامه دارد.
کالکالیست: هزینه جنگ با ایران
اسرائیل را به مرز فروپاشی برد
هزینههای امنیتی اسرائیل در جنگ با ایران تاکنون به حدود ۲۰ میلیارد شِکِل (۵.۷ میلیارد دلار) رسیده است؛ از این مقدار، ۱۵ میلیارد شِکِل صرف هزینههای مستقیم نظامی و ۵ میلیارد شِکِل نیز به صندوق جبران خسارات حملات موشکی اختصاص یافته است. این روند موجب افزایش قابلتوجه کسری بودجه دولت اسرائیل شده است.
کسری بودجه فراتر از پیشبینیها
دولت اسرائیل برای سومین بار متوالی در آستانه عبور از سقف کسری بودجه تعیینشده خود قرار دارد. طبق برآوردهای فعالان بازار سرمایه در داخل و خارج از اسرائیل، کسری بودجه دولت در سال ۲۰۲۵ از مرز ۶درصد تولید ناخالص داخلی فراتر خواهد رفت؛ این در حالی است که سقف تعیینشده برای کسری، ۴.۹درصد در نظر گرفته شده بود.
بر اساس گزارش رسمی حسابرس کل در سال ۲۰۲۳، کسری بودجه ۴.۲درصد تولید ناخالص داخلی اعلام شد؛ اما آمارهای واقعی نشان میدهند که کسری به ۵.۱درصد رسیده است. در سال ۲۰۲۴ نیز وزارت دارایی اسرائیل اعلام کرد که کسری بودجه به ۶.۹درصد رسیده، در حالی که دفتر آمار مرکزی رقم واقعی را حدود ۸.۳درصد برآورد کرده است. به گفته کارشناسان، این ارقام در هر سه سال، نشانهای از یک بحران مالی جدی و مزمن هستند.
هشدار بزرگترین بانک جهان
در پایان هفته گذشته، بانک جیپی مورگان چیس، به عنوان بزرگترین بانک سرمایهگذاری در جهان، پیشبینی خود از کسری بودجه اسرائیل را بهطور قابل توجهی افزایش داد؛ از ۵درصد به ۶.۲درصد از تولید ناخالص داخلی، که به معنای افزایش بیش از ۲۵ میلیارد شِکِل کسری جدید است.در گزارش تحلیلی بانک آمده است: «فرض ما این است که افزایش هزینههای نظامی و کاهش درآمدهای مالیاتی، کسری بودجه امسال را بیش از ۱درصد افزایش خواهد داد و به حدود ۶.۲درصد خواهد رساند، که اندکی کمتر از سطح سال گذشته یعنی ۶.۸ درصد است.»
همچنین افزوده است: «اگرچه پرداخت خسارت به اموال از طریق صندوق جبران خسارات، تأثیر فوری بر بودجه دولت نخواهد داشت، اما تأمین مالی مجدد این صندوق در میانمدت بر انتشار اوراق قرضه تأثیر خواهد گذاشت.»جیپی مورگان قصد دارد انتشار اوراق قرضه دولتی اسرائیل را بهصورت مستقیم از طرف وزارت دارایی انجام دهد.
پیشبینی افت تولید و کاهش مالیاتها
به گزارش وبگاه اقتصادی اسرائیلی کالکالیست در روز دوشنبه، «شموئل آبرامسون»، اقتصاددان ارشد وزارت دارایی اسرائیل، در حال تدوین پیشنویس جدیدی برای بودجه ۲۰۲۵ است که شامل افزایش بودجه جنگ خواهد بود. وزیر دارایی، «بزالل اسموتریچ»، نیز این موضوع را تأیید کرده است.طبق اعلام وزارت دارایی اسرائیل، انتظار میرود تولید ناخالص داخلی کاهش یابد و این کاهش، منجر به افت درآمدهای مالیاتی شود؛ هرچند این وزارتخانه معتقد است که اقتصاد کشور هنوز توان تطبیق با شرایط را دارد.
تأثیر کمکهای نظامی آمریکا بر کسری
از دیدگاه کارشناسان سرمایهگذاری در مؤسسه مالی «میتاو»، بخشی از هزینههای جنگ علیه ایران از محل کمکهای نظامی آمریکا تأمین میشود و بنابراین بهطور مستقیم بر کسری بودجه تأثیر نمیگذارد.
با این حال، آنگونه که «الکس زبرزینسکی»، اقتصاددان ارشد این مؤسسه تأکید میکند: «اگر ذخایر مهمات از بودجه داخلی جایگزین شود نه از محل کمکهای آمریکا، آنگاه فشار کسری بودجه بیشتر خواهد شد.»
زبرزینسکی همچنین تأکید کرد که هزینههای امنیتی که خارج از شمول کمکهای آمریکایی قرار دارند، مانند جبران خسارتها و بازسازی زیرساختها، بار مالی مستقیمی بر بودجه خواهند داشت. آیا پایان جنگ با ایران میتواند بار غزه را سبک کند؟ در پایان کالکالیست نوشت، کارشناسان امیدوارند که پایان احتمالی جنگ با ایران، راه را برای کاهش هزینههای نظامی در نوار غزه هموار کند. در این صورت، بخشی از بودجههای امنیتی میتواند به جای میدان نبرد، صرف بازسازی داخلی یا تثبیت اقتصادی شود.
حملات کوبنده اخیر ایران به رژیم صهیونیستی
«عزام ابو العدس» کارشناس مسائل داخلی رژیم صهیونیستی دور جدید حملات موشکی ایران علیه سرزمینهای اشغالی که صبح دیروز انجام شد را با وجود تعداد کم موشکها، استثنایی خواند.
وی تاکید کرد که یک موشک ایرانی اصابت دقیقی به یک مقر نظامی در بئرالسبع داشته است.
وی افزود که در منطقه الخضیره نیز موشک ایران به یک موقعیت حساس و امنیتی اصابت کرده است.
این کارشناس عربزبان تاکید کرد که ایران با این حملات این پیام را مخابره کرد که همچنان توان نظامی بسیار قدرتمندی دارد.
رادیو رژیم صهیونیستی صبح دیروز گزارش داد: حملات موشکی ایران به بئرالسبع باعث برجای ماندن ویرانیهای گسترده به شعاع صدها متر و تخریب ساختمانها شده است.
تلآویو: برجای ماندن ویرانیهای گسترده
به شعاع صدها متر
همچنین رادیو رژیم صهیونیستی گزارش داد: حملات موشکی ایران به بئرالسبع باعث برجای ماندن ویرانیهای گسترده به شعاع صدها متر و تخریب ساختمانها شده است.
ایران از صبح دیروز طی پنج موج موشکی، مناطق مختلف اراضی اشغالی را هدف قرار داد.