به وب سایت مجمع هم اندیشی توسعه استان زنجان خوش آمدید
 
منوی اصلی
آب و هوا
وضعیت آب و هوای زنجان
آمار بازدیدها
بازدید امروز: 584
بازدید دیروز: 7,234
بازدید هفته: 24,451
بازدید ماه: 197,954
بازدید کل: 26,064,644
افراد آنلاین: 64
اوقات شرعی

اوقات شرعی به وقت زنجان

اذان صبح:
طلوع خورشید:
اذان ظهر:
غروب خورشید:
اذان مغرب:
تقویم و تاریخ
سه‌شنبه ، ۲۳ اردیبهشت ۱٤۰٤
Tuesday , 13 May 2025
الثلاثاء ، ۱۵ ذو القعدة ۱٤٤۶
اردیبهشت 1404
جپچسدیش
54321
1211109876
19181716151413
26252423222120
3130292827
آخرین اخبار
عراقچی: غنی‌سازی قابل معامله نیست خون دانشمندان پای آن ریخته شده است ۱۴۰۴/۰۲/۲۱
عراقچی: 
  غنی‌سازی قابل معامله نیست
خون دانشمندان پای آن ریخته شده است
  ۱۴۰۴/۰۲/۲۱

‫عراقچی: برای غنی‌سازی خون دانشمندان هسته‌ای ما ریخته شده و قابل مصالحه و معامله  نیست - ایرنا‬‎

وزیر امور خارجه پیش از آغاز دور چهارم مذاکرات گفت: غنی‌سازی یکی از دستاوردها و افتخارات ملت ایران است و برای آن هزینه‌ سنگینی پرداخت شده است و خون دانشمندان هسته‌ای ما پای این دستاورد است و قطعا قابل معامله نیست.
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت‌ماه درباره دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با واسطه عمان قبل از عزیمت به مسقط گفت: بعد از سفر دیروز به منطقه و رایزنی‌ها با عربستان و قطر، امروز عازم دور بعدی مذاکرات هستم. امروز صبح در تهران مشورت‌های بیشتری را داشتیم. در این دور امیدواریم به یک نقطه تعیین‌کننده‌ای برسیم.
دور اول، دوم و سوم این مذاکرات درباره موضوع هسته‌ای ایران و رفع تحریم‌ها به ترتیب در مسقط 
(۲۳ فروردین‌ماه)، رم (۲۷ فروردین‌ماه) و (۶ اردیبهشت‌ماه) مسقط برگزار شد و قرار بود دور چهارم هم 
۱۳ اردیبهشت‌ماه در رم برگزار شود که وزیر خارجه عمان از تعویق آن بنا به دلایل لجستیکی خبر داد.
صحبت‌‌های ضد و نقیض طرف آمریکایی
رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: متأسفانه صحبت‌های ضد و نقیض زیاد از طرف مقابل می‌شنویم، هم در مصاحبه‌هایی که انجام می‌دهند هم در مواضعی که اتخاذ می‌کنند تناقض وجود دارد در رسانه‌ها مواضعشان مرتب عوض و جابه‌جا می‌شود و این یکی از مشکلات مذاکره است.
به گزارش فارس، در طی روزهای اخیر و در آستانه دور چهارم مذاکرات باز هم شاهد اظهاراتی از سوی ویتکاف و همچنین ترامپ بودیم. او گفت: «تأسیسات غنی‌سازی ایران باید برچیده شود. آن‌ها نباید سانتریفیوژ داشته باشند، باید تمام سوخت غنی‌ شده خود را رقیق کرده و به جایی دور منتقل کنند و اگر می‌خواهند برنامه غیرنظامی داشته باشند، باید به برنامه‌ای غیرنظامی روی بیاورند.»
ما در یک خط کاملا مستقیم حرکت کردیم
عراقچی در همین خصوص گفت:‌ ایران مواضع شناخته شده‌ای دارد که بر اصولی قرار دارد و ما در یک خط کاملا مستقیم حرکت کردیم. مواضع ما کاملا روشن است. برنامه هسته‌ای ایران از یک پایه‌های حقوقی و قانونی قوی برخوردار است و تمامی ابعاد آن صلح‌آمیز است و همواره تحت نظارت آژانس بوده و خواهد بود.
رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: این جزو حقوق مردم ایران است که حتی قابل مذاکره و معامله نیست. غنی‌سازی یکی از دستاوردها و افتخارات ملت ایران است و برای آن هزینه‌ سنگینی پرداخت شده است و خون دانشمندان هسته‌ای ما پای این دستاورد است و قطعا قابل معامله نیست. این موضع روشن ما بوده و همواره هم اعلام کرده‌ایم.
طرحی که ایران و طرح‌هایی که آمریکا ارائه داد 
رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: البته اگر سؤالات، ابهامات و نگرانی‌هایی وجود داشته باشد، آماده‌ایم اعتمادسازی کنیم و آماده‌ایم اقداماتی صورت دهیم که اعتماد بیشتری جلب شود. این منطق ما همیشه از اول بوده و در مذاکرات گذشته منطق ما همین بوده است. الان هم براساس همین منطق به طرف‌های مقابل خودمان طرحی که می‌تواند تضمین کند که برنامه هسته‌ای ایران همواره صلح‌آمیز خواهد ماند را ارائه دادیم آنها هم طرح‌های خودشان را دادند، ولی همان‌طور که گفتم ایده‌های متناقضی را از آنها شاهدیم. 
وی بار دیگر به صراحت تکرار کرد: حقوق مردم ایران کاملا مشخص است. اصول و مواضع ما در برنامه هسته‌ای کاملا روشن است و اینها چیزهایی نیست که قابل مصالحه و معامله کردن باشد، ولی برای اعتمادسازی و شفاف‌سازی بیشتر از آنچه هست آمادگی داریم و امیدواریم طرف مقابل با منطق مذاکراتی روشن بیاید.
وزیر امور خارجه با یادآوری این نکته که مباحث مذاکراتی باید در پشت میز مذاکره انجام شود، اظهار داشت: طرح رسانه‌ای آنها بر خلاف منش مذاکرات است و جدیت و اراده طرف مقابل را زیر سؤال می‌برد.
عراقچی افزود: امیدواریم در این دور از مذاکرات یک مذاکرات کاملا سازنده و رو به جلو داشته باشیم، با حفظ مواضع اصولی ایران و همان‌طور که بارها گفتم و تکرار می‌کنم اگر غرض این است که اطمینان حاصل شود ایران سلاح هسته‌ای نخواهد داشت این کاملا قابل حصول است و توافقی که این مضمون را بخواهد داشته باشد، حتما قابل دسترسی است.
وی تصریح کرد: ولی بیشتر از آن اگر تقاضاهای غیرمعقول و غیرواقعی و تقاضاهایی که قابل عملیاتی شدن نیست داشته باشند، طبیعی است که مذاکره با مشکل مواجه خواهد شد.
انتظار مواضع ثابت از طرف مقابل داریم
این دیپلمات عالی‌رتبه ایرانی همچنین درباره پیش‌بینی از آینده مذاکرات گفت: ما در مذاکرات گذشته با یک فضای مثبت و سازنده‌ای مواجه بودیم طرف مقابل ما همواره اصرار داشته که جدیت خود را نشان دهد و علاقه‌مندی خود را برای رسیدن به توافق نشان دهد، ولی این جدیت برای خود الزاماتی دارد و با برخی مواضعی که آنها در خارج از محیط مذاکره می‌گیرند و مواضع رسانه‌ای تناقض پیدا می‌کند و این روند مذاکره را دچار ابهام می‌کند و از مسیر صحیح و سالم خود مقداری خارج می‌کند.
وی یادآور شد: درک می‌کنیم آنها مخاطبان مختلفی را دارند و شاید پاسخگوی خیلی جاها باید باشند و عواملی هستند که فشار می‌آورند و عواملی هستند که دنبال جنگ افروزی هستند و ما این‌ها را می‌فهیم، ولی این مشکل آنهاست، نه مشکل ما و مشکل مذاکره نباید باشد. 
به گفته وزیر خارجه در پشت میز مذاکره اصول و مرامی است که باید رعایت شود و مسائل مذاکراتی از طریق رسانه‌ها نمی‌تواند صورت بگیرد.
عراقچی گفت: انتظار مواضع ثابت و ثابت قدم از سوی طرف مقابل داریم، همان‌طور که مواضع ایران کاملا ثابت و اصولی و بنیادین است.
عراقچی: تناقض‌گویی مواضع آمریکایی‌ها در رسانه‌ها به روند مذاکرات آسیب می‌زند
سیدعباس عراقچی پس از پایان دور چهارم مذاکرات نیز در گفت‌وگو با صدا و سیما اظهار داشت: دور چهارم مذاکرات امروز برگزار شد. می‌توانم اعلام کنم که این دور از مذاکرات نسبت به دور پیشین، بسیار جدی‌تر و صریح‌تر بود. ما از کلی‌گویی‌های معمول فاصله گرفتیم و وارد مباحث جزئی‌تر شدیم؛ طبیعی است که در این شرایط، مذاکرات دشوارتر نیز خواهد شد.
وی افزود: با وجود دشواری‌ها و صراحت در گفت‌وگوها، مذاکرات بسیار مفیدی انجام شد و می‌توان گفت که دو طرف اکنون درک بهتری از مواضع یکدیگر دارند. بخش قابل توجهی از موضوعات اصلی مورد اختلاف، به‌طور گسترده‌تری مورد بحث قرار گرفت و ابعاد آن روشن‌تر شده است. اکنون مواضع طرفین تا حدی به یکدیگر نزدیک‌تر شده و در مجموع می‌توان ارزیابی مثبتی از روند گفت‌وگوها ارائه داد.
عراقچی ادامه داد: تصمیم بر آن شد که مذاکرات ادامه یابد. هر دو طرف بر تداوم گفت‌وگوها تأکید دارند و برگزاری جلسه بعدی نیز مورد توافق قرار گرفته است. با این حال، تعیین زمان و محل دقیق نشست آتی به دلیل تداخل برنامه‌های طرفین، به وزیر امور خارجه عمان واگذار شده است. با این حال، پیش‌بینی می‌شود جلسه بعدی ظرف حدود یک هفته آینده، با یکی دو روز اختلاف، برگزار شود.
وی همچنین با اشاره به رفتارهای متناقض طرف آمریکایی در فضای رسانه‌ای گفت: متأسفانه، از سوی طرف آمریکایی، به‌ویژه در عرصه عمومی و رسانه‌ای، مواضع ضد و نقیضی مطرح می‌شود که این موضوع به هیچ عنوان به روند مذاکرات کمکی نمی‌کند. امروز یکی از محورهای بحث ما همین موضوع بود، چراکه این رویه به سود روند گفت‌وگوها نیست و باید اصلاح شود.
عراقچی با تأکید بر ثبات مواضع جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: همان‌طور که جمهوری اسلامی ایران بر مواضع خود استوار است و در بیان دیدگاه‌های خود دقت دارد و از ارائه مواضع متضاد پرهیز می‌کند، انتظار می‌رود طرف آمریکایی نیز چنین رویکردی داشته باشد. همان‌گونه که اشاره کردم، مباحث امروز بسیار مفید بود و امیدواریم که در آینده شاهد کاهش چنین رفتارهایی باشیم. با این حال، به‌روشنی اعلام شد که برداشت‌های رسانه‌ای متناقض برای ما پذیرفتنی نیست و در صورت تکرار، ما نیز ناگزیر به واکنش متقابل خواهیم بود.
 
وی ادامه داد: همان‌طور که اشاره شد، مواضع طرفین درخصوص برخی مسائل اختلافی تا حدی به یکدیگر نزدیک‌تر شده و گفت‌وگوها در حوزه‌های فنی نیز با جدیت بیشتری دنبال شده است.
رئیس تیم مذاکره‌کننده ایران درباره موضوع غنی‌سازی گفت: از نگاه ما، غنی‌سازی موضوعی است که قطعاً باید ادامه یابد و هیچ‌گونه امکان مصالحه در این خصوص وجود ندارد. ممکن است برای ایجاد اعتماد، در مقاطعی محدودیت‌هایی در ابعاد، میزان یا سطح غنی‌سازی اعمال شود (مشابه آنچه در گذشته نیز اتفاق افتاد) اما اصل موضوع غنی‌سازی اساساً قابل مذاکره نیست.
عراقچی در ادامه با اشاره به مسئله تحریم‌ها گفت: مقصود جمهوری اسلامی ایران از مذاکره، رفع تحریم‌هاست. رفع تحریم‌ها در هر شرایطی یکی از ارکان اصلی مذاکرات ماست و این موضوع مورد توافق دو طرف قرار دارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره شد، در موضوعات مورد اختلاف، مواضع دو طرف به یکدیگر نزدیک‌تر شده است. دست‌کم اکنون درک متقابل بهتری از دیدگاه‌های طرف مقابل وجود دارد. مواضع جمهوری اسلامی ایران کاملاً روشن و مشخص است و برای طرف مقابل نیز ابعاد آن شناخته شده است. امیدوارم در ادامه مذاکرات، شاهد پیشرفت‌های بیشتری باشیم، ان‌شاءالله.
بقایی: زمان و مکان دور بعدی گفت‌وگوها با آمریکا از سوی عمان اعلام خواهد شد
در همین راستا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه عصر یکشنبه با اعلام پایان دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا نوشت: زمان و مکان دور بعدی گفت‌وگوها توسط هماهنگ‌کننده عمانی اعلام خواهد شد.
به گزارش ایسنا، در پیام وی در شبکه ایکس آمده است: «چهارمین دور مذاکرات غیرمستقیم ایران-آمریکا دقایقی قبل پایان یافت؛ مذاکراتی دشوار اما مفید برای درک بهتر از مواضع یکدیگر و یافتن راه‌هایی معقول و واقع‌بینانه برای حل مسائل مورد اختلاف زمان و مکان دور بعدی گفت‌وگوها توسط هماهنگ‌کننده عمانی اعلام خواهد شد.»
در همین شرایط، خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع ارشد دولت آمریکا گزارش داد که توافق شد تا مذاکرات برای ادامه همکاری از طریق مسائل فنی ادامه یابد.
ادعای المیادین: آمریکا از موضع خود درباره حق غنی‌سازی ایران عدول کرده است
خبرنگار شبکه المیادین لبنان هم در پیامی در حساب رسمی این شبکه مدعی عدول آمریکا از موضع خود درباره عدم حق غنی‌سازی ایران شده است.
عراقچی: از هیچ یک از حقوق ملت ایران عقب نخواهیم نشست
خبر دیگر اینکه، عراقچی شامگاه شنبه ۲۰ اردیبهشت‌ماه نیز پس از حضوری چند ساعته در جده و دیدار و گفت‌وگو با فیصل بن فرحان همتای عربستانی وارد دوحه شد و در چهارمین دور گفت‌وگوهای ایرانی و عربی با عنوان «روابط مستحکم و منافع متقابل» در دوحه شرکت و به ایراد سخنرانی پرداخت. 
وزیر امور خارجه در ابتدا یاد و خاطره شهید حسین امیرعبداللهیان را گرامی داشت.
وی گفت: مقابله با شرارت‌های رژیم صهیونیستی وظیفه قانونی و اخلاقی همه دولت‌های منطقه است.
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: این رژیم همزمان با نسل‌کشی در غزه، سوریه و لبنان را جولانگاه حملات تروریستی خود قرار داده و بارها به یمن حمله کرده است.
به اصل گفت‌وگو اعتقاد کامل داریم
وزیر امور خارجه همچنین بیان کرد: روابط حسنه ایران و جهان عرب در طول تاریخ و در چارچوب تمدن بزرگ اسلامی دستاوردهای ارزشمندی را نصیب تمدن اسلامی و کل جهان کرده که اکنون از جمله میراث مشترک اسلامی محسوب می‌شود و موجب افتخار همه ماست. منطقه ما که از گذشته‌های دور گهواره تمدن‌های کهن و اندیشه‌های والا و فرهنگ‌های غنی بوده امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند تفاهم، همبستگی و همکای متقابل است.
عراقچی اضافه کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران چه در سطح داخلی و چه در محیط منطقه‌ای و بین‌المللی به اصل گفت‌وگو اعتقاد کامل دارد و بر مبنای سیاست اصولی ایران ما بر تحقق وفاق منطقه‌ای اصرار داریم.
رئیس دستگاه دیپلماسی با ذکر این نکته که در یک سال گذشته شاهد تحولات زیادی در منطقه غرب آسیا بودیم، اظهار داشت: این تحولات به رغم همه تلخی‌ها موجبات نزدیک‌تر شدن دیدگاه‌های کشورهای منطقه و رسیدن به فهم مشترک در مقابله با تهدیدات و تحولات را فراهم کرده است.
وی گفت: امروز می‌توانیم بگوییم به مرحله بالاتری از گفت‌وگوها و همکاری‌های منطقه‌ای وارد شده‌ایم. توانستیم در سال گذشته اولین نشست مشترک کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس و ایران را اگرچه به صورت غیررسمی بعد از چهار دهه برگزار کنیم.
آمریکا همدست و شریک جنایات اسرائیل
وزیر امور خارجه اضافه کرد: این روند نشانگر حرکت به سوی روابطی قوی‌تر با در نظر گرفتن منافع مشترک همه کشورهای واقع در دو سوی آبراه راهبردی خلیج‌فارس و دریای عمان است. ما دریافتیم مشترکات ما فراوان و بسیار بیشتر از نقاط اختلافی است. اختلافاتی که بخش عمده‌ آن ساختگی و تحمیل شده از بیرون است.
عراقچی گفت: با این حال امروز نمی‌توان از تحقق اهدف جهان اسلام سخن گفت و در عین حال نسبت به ستمی که به مردم فلسطین روا می‌رود، چشم فروبست. موجودیت صهیونیستی مهم‌ترین منبع تهدید صلح در منطقه است و آمریکا با حمایت از آن خود را در جایگاه همدست و شریک جنایات این رژیم قرار داده است.
توقف نسل‌کشی مسئولیت قانونی ماست
وی با اشاره به ایده دو دولتی بیان کرد: ایده دو دولت که با توهم ایجاد آن به مدت چند دهه احقاق حقوق ملت فلسطین به تعویق افتاد، اکنون رسما توسط رژیم صهیونیستی منتفی اعلام شده و این رژیم بدون هیچ ملا‌حظه‌ای به دنبال امحای استعماری ملت فلسطین از طریق هولناک‌ترین شیوه‌های نسل‌کشی و کوچ اجباری است.
وزیر خارجه با ذکر این نکته که مسئله فلسطین امروز بیش از هر زمانی بزرگ و مهم شده است، خاطرنشان کرد: توقف نسل‌کشی در فلسطین و جلوگیری از تحقق پروژه محو ملت فلسطین یک مسئولیت قانونی، اخلاقی، دینی و راهبردی برای همه ما باید باشد.
اسرائیل منبع ناامنی، تهدید و جنگ
وی ادامه داد: همزمان نمی‌توان از توسعه‌طلبی خطرناک و جنگ افروزی مستمر این رژیم در منطقه پیرامونی غافل ماند. 
وزیر خارجه بیان کرد: رژیم صهیونیستی به عنوان موجودیتی شرور و جنایتکار در منطقه، طی هشت دهه اخیر همواره برای منطقه پیرامونی منبع ناامنی، تهدید و جنگ بوده است. این رژیم همه همسایگان فلسطین اشغالی را مورد حمله و تجاوز قرار داده است. هم اکنون همزمان با نسل‌کشی در غزه، سوریه و لبنان را جولانگاه تجاوزات و حملات تروریستی مستمر خود قرار داده و بارها به یمن حمله کرده است.
مقابله با شرارت‌های اسرائیل وظیفه قانونی و اخلاقی دولت‌های منطقه
عراقچی گفت: تردیدی نیست که هدف این رژیم از این تجاوزات، تخریب و تضعیف کشورهای اسلامی و اشغال هر چه بیشتر سرزمین کشورهای منطقه است. مقابله با این شرارت‌ها وظیفه قانونی و اخلاقی همه دولت‌های منطقه به شمار می‌رود.
به گزارش فارس، وی افزود: باور داریم که تنها از طریق تقویت یک گفتمان منطقه‌ای مبتنی بر احترام، همزیستی، درک متقابل و در نظر گرفتن منافع مشروع همه طرف‌ها می‌توان در جهت نیل به آینده امن و باثبات حرکت کرد. بدین منظور نیاز به تقویت اعتماد و تفاهم داریم. 
وزیر خارجه اضافه کرد: تقویت اعتماد بین کشورهای منطقه باید یک روند مستمر و نهادینه باشد و همه ما باید به ملزومات و متقضیات آن پایبند باشیم.
رشد و شکوفایی در گرو توجه به رویکرد منطقه‌ قوی است
رئیس دستگاه دیپلماسی یادآور شد: این تحول گفتمانی باید چنان باشد که اصل مشارکت را جایگزین سیاست موازنه قدرت کند. همین طور تحول گفتمانی مزبور مستلزم تعاون و همکاری در حوزه‌هایی مانند مبادلات فرهنگی، گردشگری و تجارت است. رشد و شکوفایی در گرو توجه به رویکرد منطقه‌ قوی است و نه صرفا کشور یا کشورهای قوی.
عراقچی بیان کرد: این نشست گامی در مسیر جایگزینی تقابل با تفاهم است و باید آن را توسعه داد.
وزیر خارجه گفت: گام بعدی، طراحی سازوکاری نهادین برای تداوم این گفت‌وگوها، ایجاد و تقویت مجاری ارتباطی بین نخبگان و تعریف پروژه‌های جمعی برای چاره اندیشی درخصوص مسائل منطقه است.
ایران بر حق خود برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای به شمول غنی‌سازی اصرار دارد
وزیر امور خارجه همچنین با اشاره به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا گفت: ایران دستیابی و استفاده از سلاح‌های هسته‌ای را حرام دانسته و همواره یک عضو متعهد به نظام عدم اشاعه بین‌المللی بوده است. اما همزمان بر حق خود برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای به شمول غنی‌سازی اصرار دارد.
وی تصریح کرد: ما به دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم و اصولا سلاح‌های کشتار جمعی هیچ جایگاهی در دکترین امنیتی ایران ندارند و به همین جهت ما از مبتکران ایجاد منطقه عاری از سلاح‌های هسته‌ای در غرب آسیا بوده‌ایم. 
عراقچی تصریح کرد: اما لازم است کشورهای غربی و همه آنهائی که مدعی مقابله با سلاح‌های هسته‌ای هستند، از استانداردهای دوگانه خودداری کنند. نمی‌توان از یکسو مدعی نگرانی از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای ایران و دیگر کشورهای منطقه بود، اما اجازه داد یک رژیم اشغالگر، متجاوز و نسل‌کش، دارنده زرادخانه بزرگ هسته‌ای باشد.
وی گفت: ما به گفت‌وگوهای خود با دولت آمریکا و البته همزمان با اروپا، روسیه و چین با حسن‌نیت ادامه می‌دهیم. اگر هدف از این مذاکرات ابراز اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای باشد این تحصیل حاصل است. و لذا رسیدن به یک توافق کاملا دسترس است. اما اگر هدف محروم کردن ایران از حقوق هسته‌ای خود و دیگر درخواست‌های غیرواقعی و غیرمنطقی باشد، باید به صراحت بگویم ایران به هیچ وجه از هیچ یک از حقوق ملت پرافتخار ایران عقب نخواهد نشست.
مقام ایرانی: آمریکا در مذاکرات صادق نیست
خبر دیگر اینکه، یک مقام ایرانی که خواست نامش فاش نشود، در گفت‌وگو با شبکه آمریکایی «سی‌ان‌ان» تصریح کرد که مذاکرات غیرمستقیم اخیر میان ایران و ایالات متحده با هدف رسیدگی به برنامه هسته‌ای تهران و رفع تحریم‌ها، از سوی آمریکا «صادقانه» نبوده و به‌نظر می‌رسد از ابتدا به‌عنوان «تله‌ای برای کشاندن اوضاع به سمت تنش» طراحی شده باشد.
این مقام ایرانی در ادامه افزود وقفه‌های پیاپی و فاصله‌های زمانی میان جلسات که برخلاف ترجیح ایران صورت گرفته، از نظر تهران بازی سیاسی و رسانه‌ای طرف آمریکایی محسوب می‌شود و ایران اکنون در حال آمادگی برای سناریوهایی است که در آن مذاکرات به شکست می‌انجامد.
این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که نماینده ویژه آمریکا در امور غرب آسیا استیو ویتکاف روز جمعه هشدار داد در صورتی که دور بعدی مذاکرات در عمان در روز یکشنبه ثمربخش نباشد، «ادامه نخواهند یافت و مسیر دیگری را در پیش خواهیم گرفت».
از طرف دیگر، یک مقام آمریکایی نیز روز شنبه به سی ان ان مدعی شد «رئیس‌جمهور (دونالد) ترامپ کاملاً در تلاش برای رسیدن به توافق با ایران جدی است و به دستیابی به چنین توافقی کاملاً پایبند است.»
وی افزود: «ایالات متحده تضمین خواهد کرد که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست نیابد، اما در عین حال خواستار صلحی پایدار در خاورمیانه، ایجاد روابطی جدید با ایران، و فراهم شدن امکان تحقق کامل ظرفیت‌های ملت ایران است.»
سی ان ان در گزارش خود با اشاره به این موارد افزود که احتمال می‌رود که نشست یا گفت‌وگوهای برنامه‌ریزی‌شده برای یکشنبه میان ایران و آمریکا با حضور مقام‌های بلندپایه (نه کارشناسان فنی یا میان‌رده) برگزار شود به‌گونه‌ای که دو طرف چارچوبی کلی برای ادامه مسیر را بررسی کنند. 
بر اساس گزارش سی‌ان‌ان، تیم فنی که وظیفه بررسی جزئیاتی همچون رفع تحریم‌ها را بر عهده‌ دارد، در این دور از مذاکرات حضور نخواهد داشت.
پیش‌تر در روز شنبه، «عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد تهران «پیام‌های متناقضی» از سوی آمریکا دریافت کرده است، چرا که «افراد مختلف دیدگاه‌های متفاوتی را مطرح می‌کنند.»
مقام ایرانی آگاه به سی‌ان‌ان گفت: «طرف آمریکایی اساساً آمادگی لازم برای گفت‌وگوهای فنی و سیاسی معنادار را ندارد.» 
او اضافه کرد آمریکا «پاسخ‌های کوتاه و کلی» به پرسش‌ها می‌دهد، «پیشنهادهای اصلی را نادیده می‌گیرد» و «به طور مداوم مواضع خود را تغییر می‌دهد.»
به گفته این مقام، این وضعیت موجب شده ایران به این نتیجه برسد که مذاکرات «احتمالاً به نتیجه مطلوب در زمینه رفع تحریم‌ها و منافع اقتصادی منتهی نخواهد شد.»
وی همچنین افزود که تهران «در حال آماده‌سازی برای مرحله بعدی است و در یک ماه گذشته سناریوهای لازم در بخش‌های سیاسی، اقتصادی و سایر حوزه‌ها طراحی شده‌اند.»
مقام ایرانی روز شنبه بار دیگر به سی ان ان تأکید کرد که غنی‌سازی اورانیوم در خاک ایران «خط قرمز قطعی» تهران در مذاکرات است و آمریکا «به‌خوبی از این موضوع آگاه است.»
ایران همواره تأکید کرده که خواهان ساخت سلاح هسته‌ای نیست و برنامه هسته‌ای‌اش صرفاً برای اهداف انرژی است.
نماینده ویژه آمریکا در مذاکرات به بریت بارت گفت تمرکز مذاکرات فعلی منحصراً بر مسئله هسته‌ای است، که این رویکرد با تلاش‌های دولت اول ترامپ که موضوعات منطقه‌ای را نیز در بر می‌گرفت، متفاوت است.
ترامپ: برنامه هسته‌ای ایران باید کاملاً برچیده شود
روزنامه وال استریت ژورنال نوشت که دونالد ترامپ در یک نشست خصوصی با حامیان مالی خود در فلوریدا به آن‌ها گفته است که «تنها در صورتی حاضر به رفع تحریم‌ها خواهد بود که برنامه هسته‌ای ایران به‌طور کامل برچیده شود».
همزمان چند مقام آمریکایی به وال استریت ژورنال گفتند که مواضع دولت ترامپ در قبال برنامه هسته‌ای ایران چندگانه و دارای تناقض است.
عمان: مذاکرات ایران و آمریکا دربردارنده ایده‌های مفید و خلاقانه بود
خبر دیگر اینکه، «بدر البوسعیدی»، وزیر خارجه عمان روز یکشنبه و بعد از چهارمین دور از مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا اعلام کرد: مذاکرات هسته‌ای در عمان دربردارنده ایده‌های مفید و نوآورانه‌ای بود که نشان‌دهنده تمایل به دستیابی به یک توافق شرافتمندانه است.
وی افزود: دور جدید مذاکرات هسته‌ای آتی میان واشنگتن و تهران به محض رایزنی دو طرف با رهبرانشان برگزار خواهد شد.

 

 

 

 

 

تاریخ خبر: ۱٤۰٤/۰۲/۲۲، ۰۶:۳۶:۲٤       بازدیدها: 65