وزیر امور خارجه گفت: ما هیچ توافقی را که در آن حق غنیسازی به رسمیت شناخته نشده باشد، نخواهیم پذیرفت. غنیسازی، یک دستاورد بزرگ علمی و نتیجه تلاشهای دانشمندان ایرانی است، و ما از این دستاورد ارزشمند صیانت خواهیم کرد.
سید عباس عراقچی در جمع سفرا و کارداران و رؤسای نمایندگیهای خارجی و بینالمللی مقیم تهران، از کشورهایی که تجاوز و حمله به تاسیسات هستهای را محکوم و با ایران ابراز همدردی کرده و تسلیت گفتند، قدردانی کرد و گفت: البته برخی کشورها حاضر نشدند این تجاوز و تخلف روشن از حقوق بینالملل را محکوم کنند که جای تاسف دارد. بسیاری از سازمانهای بینالمللی چون جنبش عدم تعهد، سازمان همکاری اسلامی، شورای همکاری خلیجفارس، اتحادیه عرب بریکس و شانگهای و دیگر کشورها و سازمان و بیش از ۱۲۰ کشور این حملات را محکوم کردند.
انتظار داشتیم شورای امنیت به عنوان نهاد ضامن صلح و امنیت این حمله را محکوم میکرد که به دلیل مخالفت آمریکا و دیگر اعضا این اتفاق نیفتاد.
عراقچی افزود: ما همواره آمادگی خود را برای گفتوگو پیرامون برنامه هستهایمان اعلام کردهایم و در آینده نیز آماده مذاکره خواهیم بود. با این حال، طبیعی است که باید اطمینان حاصل شود در صورتی که مذاکراتی مجدداً آغاز شود، این روند به جنگ منتهی نخواهد شد. همه شما میدانید که ما در حال مذاکره بودیم، اما در همین حین، اسرائیل با هماهنگی آمریکا به ایران حمله کرد. از نظر ما، این موضوع کاملاً قطعی است که ایالات متحده از ابتدا در این حملات مشارکت داشته است. ابتدا اسرائیل با هماهنگی آمریکا دست به حمله زد، و پس از آن، خودِ آمریکا نیز مستقیماً وارد عمل شد. در واقع، آمریکاییها به میز مذاکره و به اصل دیپلماسی خیانت کردند.
وی ادامه داد: باید بهصراحت تأکید کنم که در هر راهحل مذاکرهشده و در هر روند گفتوگویی، حقوق مردم ایران در موضوع هستهای، از جمله حق غنیسازی باید بهطور کامل مورد احترام قرار گیرد. ما هیچ توافقی را که در آن حق غنیسازی به رسمیت شناخته نشده باشد، نخواهیم پذیرفت. غنیسازی، یک دستاورد بزرگ علمی و نتیجه تلاشهای دانشمندان ایرانی است، و ما از این دستاورد ارزشمند صیانت خواهیم کرد.
برای حفظ این دستاورد، مجاهدتهای فراوانی صورت گرفته و قربانیهای بسیاری داده شده است. از همه مهمتر، در همین دوران اخیر، بهخاطر این حق، وارد جنگ شدیم؛ جنگی که علیه ما تحمیل شد، و ما برای دفاع از حقوق خود در این مسیر جنگیدیم.
بقایی: اعتماد ما به آمریکا به زیر صفر رسیده است
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: آمریکا اصول بنیادین و بدیهی دیپلماسی را تضعیف کرد و اعتماد ما به آنها به زیر صفر رسیده است.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در ارتباط زنده تلفنی با برنامه «طلوع حماسه» رادیو گفتوگو با اشاره به روند مذاکرات میان ایران و آمریکا پیش از تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی گفت: حمله غیرقانونی علیه جمهوری اسلامی ایران در میانه روند دیپلماتیک، رسواکننده بود و دشمن نتوانست در برابر منطق گفتوگو و تعامل ایستادگی کند، امروز برای همگان روشن است که جمهوری اسلامی اهل گفتوگو و دیپلماسی است.
وی در ادامه افزود: اقدام علیه ایران با هیچ معیار حقوقی، اخلاقی یا سیاسی قابل توجیه نیست و بر اساس منشور ملل متحد، مصداق دقیق عمل تجاوزکارانه است، این حمله در میانه مذاکره انجام شد و همگان شاهد بودند که ایران بهعنوان یک بازیگر تأثیرگذار، در حال گفتوگو بود و طرف مقابل منطق دیپلماسی و تعامل را زیر سؤال برد. آمریکا اصول بنیادین و بدیهی دیپلماسی را تضعیف کرد و اعتماد ما به آنها به زیر صفر رسیده است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی درباره گمانهزنیهای رسانهای پیرامون از سرگیری گفتوگو میان ایران و آمریکا گفت: این حرف و حدیثها همواره شنیده میشود. مذاکره نوعی مبارزه است. همانطور که نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در دفاع از کیان ایران اقدام کردند، دستگاه دیپلماسی هم وظیفه دارد در صورت اقتضا، از ابزار دیپلماسی برای تأمین منافع ملت ایران استفاده کند. مذاکره صحنه خوشوبش و تعارف نیست و اگر از صحنه نبرد دشوارتر نباشد، سادهتر از آن نیست؛ بنابراین مذاکره، گفتوگو و تعامل ابزاری برای صیانت از مصالح ملی تلقی میشود.
بقایی در ادامه خاطرنشان کرد: دیپلماسی روندی مستمر و پیوسته است و ما از احقاق حق ناامید نمیشویم. صحنه بینالملل عادلانه نیست؛ ولی دستگاه دیپلماسیِ ایران بهعنوان یک عضو سازمان ملل متحد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی موظف به اجرای وظایف خود است.
وی با اشاره به پویایی دستگاه دیپلماسی در صحنه بینالمللی برای مستندسازی و پیگیری حقوقی تجاوز نظامی صورت گرفته، گفت: بیش از ۱۰۰ صحنه سند در راستای مکاتبه با سازمانهای بینالمللی صورت گرفته و این اسناد برای اثبات و پیگیری حقوق ملت ایران مورد نیاز خواهد بود.