رئیسجمهور گفت: ملت ایران در مقابل زور و تجاوز سرخم نخواهد کرد همانگونه که نکرد و ما قدردان این مردم وفادار و فداکار هستیم.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور طی سخنانی در آئین پاسداشت یاد شهیدان فرهنگ، هنر و رسانه در دفاع مقدس ۱۲ روزه مقابل رژیم صهیونیستی و آمریکا که در تالار وحدت تهران برگزار شد، تاکید کرد: رژیم صهیونیستی و آمریکا با ادعای ساخت بمب اتم در ایران که دروغی بیش نیست، به بیمارستانها و منازل مسکونی ما حمله کردند و زنان و کودکان و مردم بیدفاع و غیر نظامی را هدف قرار دادند.
وی با تاکید بر اینکه دشمنان نمیخواهند ایران، قوی و مستقل باشد، اظهار داشت: ملت ایران در مقابل زور و تجاوز سرخم نخواهد کرد همانگونه که نکرد و ما قدردان این مردم وفادار و فداکار هستیم. ما گاها با مردم رفتار ناشایستی داشتیم و مردم از ما ناراحت بودند اما در جنگ ۱۲ روزه و تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی و آمریکا به خاک ایران، همه اختلافات و ناراحتیهای خود را کنار گذاشته و برای دفاع از وطن به میدان آمدند.
رئیسجمهور تاکید کرد: ما خدمتگزار مردم هستیم و تا جان در بدن داریم و نفس میکشیم این راه را ادامه خواهیم داد و قدردان مردمی هستیم که بهرغم همه دلخوریها آمدند و ایران را تنها نگذاشتند.
پزشکیان با انتقاد شدید از استانداردهای دوگانه بینالمللی در زمینه حقوق بشر،گفت: امروز اگر به وضعیت کودکان غزه نگاه کنیم، میبینیم که در مقابل چشم جهانیان از گرسنگی جان میدهند. درحالی که سازمانهای مدافع حقوق کودکان و زنان ظاهراً وجود دارند، اما در عمل هیچ کاری نمیکنند.
هیچ مجوزی نباید برای برنامههای توسعهای در فلات مرکزی ایران صادر شود
همچنین رئیسجمهور با حضور در جمع رئیس و معاونین سازمان حفاظت محیط زیست، با طرح این سؤال که مسئله اصلی این است که چگونه میتوانیم معضلات متراکم و انباشته شده از جمله در حوزه محیط زیست را حل و فصل کنیم، اظهار داشت: اگر بخواهیم همچنان راهکارهایی را که تا امروز اجرا میکردیم، دنبال کنیم، قطعا نمیتوان بر مشکلات غلبه کرد، چرا که اگر این راهکارها راهگشا بودند، حداقل مشکلات اینگونه روی هم انباشته نمیشدند. وی افزود: یک نکته اساسی در این زمینه این است که حل و فصل بسیاری از معضلات محیط زیستی، نیاز به لایحه و قانون جدید ندارد و با اختیارات دستگاههای اجرائی قابل حل و فصل شدن است؛ باید رویکردها در سیاستگذاریها و اجرا تغییر کند.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه هر اقدام توسعهای آسیبرسان به محیط زیست، قطعا ضد توسعه است، تصریح کرد: در موضوع تفویض اختیار به استانداریها نیز تاکید شده که هیچ برنامه و اقدامی، تحت هیچ عنوانی اعم از توسعهای و خدماتی و غیره نباید باعث آسیب به محیط زیست شود.
پزشکیان همچنین با تاکید بر اینکه مسائل هر منطقه باید در همان منطقه از سوی کارشناسان، اهالی فن و ذینفعان بومی، بررسی شده و برای آن راهکار تدوین شود، گفت: یکی از دلایل ناکارآمدی راهکارها این است که عدهای در پایتخت مینشینند و بدون شناخت و ارزیابی دقیق میدانی از مسائل، راهکاریی ارائه میکنند که قرار نیست خودشان هم آن را اجرا کنند.
وی توسعه پایدار را در گرو تناسب میان منابع و مصارف دانست و خاطرنشان کرد: اگر این اصل مهم را در نظر نگیریم، هر قدمی که به اسم توسعه برداریم، گامی به سوی نابودی خودمان است. اتفاقی که امروز در کشور به اسم توسعه در حال رخ دادن است، کشور را با بحرانهای متعدد و متنوع در زمینه آب، برق، انرژی، فرونشست زمین و امثال آن مواجه کرده است.
رئیسجمهور از مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست خواست، مباحث آموزشی در زمینه پیشگیری از وقوع بحرانهای محیط زیستی را به شکلی که مناسب ارائه در کارگاههای آموزشی باشد، تهیه و آماده کنند و اظهار داشت: همچنین تلاش کنید با اطلاعرسانی کاربردی، مردم را در موضوع جلوگیری از آسیبرساندن بیشتر به محیط زیست پای کار بیاورید.
پزشکیان بر ضرورت بهرهگیری از تکنولوژیها و روشهای نوین در زمینه حفاظت از محیط زیست تاکید کرد و افزود: حفاظت از محیط زیست چشمان بیدار و مسئول میخواهد نه لزوما نیروی انسانی؛ با استفاده از تکنولوژیهای جدید میتوان به شکلی مؤثر بر سراسر فضای کشور نظارت کرد.
وی همچنین بر تقدم پیشگیری از تجاوز به حریم محیط زیست بر برخورد با متجاوزان تاکید و تصریح کرد: قلع و قمع کردن ساخت و سازها در عرصههای طبیعی اقدامی است که آسیب به محیط زیست را تشدید میکند، لذا ضروری است که از تجاوز به حریم طبیعت و محیط زیست جلوگیری شود. همه دستگاهها در این زمینه مکلف به همراهی و همکاری با سازمان حفاظت محیط زیست هستند و به عنوان مثال دستگاههای متولی آب و برق و گاز نباید به متجاوزان به حریم محیط زیست خدمات ارائه دهند. همچنین ایجاد عرصههای جدید زراعی در مناطق فاقد آب کافی باید متوقف شود.
رئیسجمهور با بیان اینکه تاکید بنده بر این است که هیچ مجوزی برای برنامههای توسعهای در فلات مرکزی ایران صادر نشود و همه طرحهای توسعهای به سواحل جنوبی منتقل شوند، گفت: اگر شرایط فراهم بود بنده تاکنون دولت را به منطقه مکران منتقل کرده بودم؛ بالاخره باید یکی در این عرصه پیشقدم شود.
پزشکیان همچنین در این نشست از همه تلاشگران و به خصوص شهدای حفاظت از عرصههای طبیعی کشور قدردانی و تاکید کرد که سازمان حفاظت محیط زیست به طور جدی پیگیر رفع مشکل کسانی باشد که در حین انجام ماموریت خود دچار مشکل شدهاند.
در حوزه روابط خارجی بهویژه با کشورهای همسایه دیپلماسی فعالی را در پیش گرفتیم
رئیسجمهور همچنین در دیدار اعضای جبهه اصلاحات ایران، با تاکید بر لزوم همافزایی فکری و گفتمانی در فرآیند اصلاحات تصریح کرد: با وجود آنکه یک سال است بهصورت مستمر در جلسات مختلف آموزشی و تصمیمسازی شرکت میکنیم، اما در برخی موارد هنوز به زبان مشترک نرسیدهایم. گرچه تمامی مسئولان با رویکرد دولت همراه هستند و مسیر را با هم جلو میرویم، اما دستیابی به همفکری واقعی و مؤثر نیازمند استمرار گفتوگو و انسجام نظری است.
پزشکیان همچنین با اشاره به اینکه پیگیری موضوعات مربوط به زندانیان در دستور کار دولت قرار دارد و این روند با رعایت موازین قانونی و انسانی دنبال میشود، افزود: در حوزه روابط خارجی نیز، بهویژه با کشورهای همسایه، دیپلماسی فعالی را در پیش گرفتیم و در طول این مدت شاهد بودیم که هیچکدام از همسایگان، حتی با وجود برخی تلاشهايى كه برای تخریب روابط فیمابین انجام شد، در برابر ما موضع تقابلی نگرفتند.
سرمایهگذاریهای مشترک در مناطق آزاد رویکردی «برد-برد» برای طرفین داخلی و خارجی است
علاوهبر اینها، رئیسجمهور در جلسه شورایعالی مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی، با تأکید بر اهمیت راهبردی مناطق آزاد در توسعه تولید ملی و گسترش تجارت خارجی، بر لزوم بازنگری و ارزیابی عملکرد این مناطق در راستای اهداف تعیینشده تأکید و اظهار داشت: موفقیت مناطق آزاد در تحقق اهدافی چون رشد تولید و ارتقای تجارت خارجی، نیازمند ارزیابی دقیق و مستمر است. باید بررسی کنیم این مناطق تا چه حد به عنوان پیشرانهای تولید و صادرات ایفای نقش کردهاند و تا چه اندازه صرفاً به محل عرضه کالاهای وارداتی تبدیل شدهاند. پزشکیان با اشاره به تجارب موفق جهانی در بهرهبرداری از ظرفیت مناطق آزاد افزود: ضروری است بررسی کنیم کدام کشورها بهترین بهرهبرداری را از این مناطق داشتهاند، جایگاه فعلی ما در این مسیر کجاست و چه اقدامات اصلاحی و راهبردی برای رسیدن به نقطه مطلوب باید انجام پذیرد که این مسئله، یکی از انتظارات جدی دولت از شورایعالی مناطق آزاد است.
رئیسجمهور همچنین بر اهمیت سرمایهگذاریهای مشترک در مناطق آزاد تأکید کرد و آن را رویکردی «برد-برد» برای طرفین داخلی و خارجی دانست که میتواند منافع اقتصادی و توسعهای گستردهای را به همراه داشته باشد.
پزشکیان در ادامه انتخاب مدیران شایسته، کارآمد و دارای صلاحیت در رأس مدیریت مناطق آزاد از طریق معیارهای دقیق حرفهای و بر مبنای شایستگی و نه بر اساس روابط فردی یا سیاسی را مورد تاکید قرار داد و افزود: از شورایعالی مناطق آزاد انتظار میرود ایدههای نوآورانه را شناسایی کند تا در صورت نیاز، برای اجرای آنها با مجلس شورای اسلامی در زمینه اصلاح قوانین تعامل کنیم.
وی همچنین ضمن قدردانی از اقدامات انجامشده توسط دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد، ابراز امیدواری کرد که اهداف دولت در مسیر ارتقای جایگاه واقعی مناطق آزاد با جدیت دنبال شود.
پیش از سخنان رئیسجمهور، دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گزارشی از عملکرد یکساله مناطق آزاد، اقدامات انجامشده در بازمهندسی رویکردها و چالشهای پیشرو ارائه کرد.
در این جلسه، 16 مصوبه کارگروه تخصصی شورایعالی مناطق آزاد نیز به تصویب رسید.
همچنین در حاشیه این نشست، از 3 پروژه «هوشمندسازی مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی» شامل «سامانه کارت گردشگری بهمنظور تسهیل خرید برای گردشگران خارجی»، «سامانه گردشگری برای ارائه تخفیف به مسافران در هتلها و رستورانها» و «سامانه حمل بار جهت نوبتدهی و رصد آنلاین بار» با حضور رئیسجمهور رونمایی شد.